Wonen

Tips om sloten te vervangen

slotenmaker

Wil je de beveiliging van je woning verbeteren? Zijn de cilinders van sloten in huis beschadigd en is deze sloten repareren niet mogelijk? In dergelijke situaties is het noodzakelijk om sloten te vervangen. Eenvoudig is dit bepaald niet! Denk bijvoorbeeld alleen al aan het feit, dat je tegenwoordig keuze hebt uit tientallen tot honderden verschillende sloten. Onderscheid wordt bijvoorbeeld gemaakt tussen bijzetsloten en cilindersloten, oplegsloten en insteeksloten, sloten met drie verbindingen in het kozijn en modellen met zelfs vier contactpunten. Daarbij is het cruciaal dat een slot correct gemonteerd wordt, om de kans op inbraken niet onnodig groot te maken. Dat zou het geval zijn, wanneer het slot bijvoorbeeld te los zit. In dit artikel lees je meer over het vervangen van sloten.

Tip 1: schakel een ervaren slotenmaker in

De beste manier om sloten te vervangen, is door hier een slotenmaker voor in te schakelen. Een slotenmaker beschikt over de kennis en ervaring om het nieuwe slot vakkundig te kunnen monteren. De kans op schade aan het slot is zeer klein, wanneer deze door een professional geplaatst wordt. Zoek vooraf goed uit welke slotenmaker betrouwbare en ervaren is.

Laat een slotenmaker niet slechts het slot vervangen, maar laat deze je vooraf ook adviseren. Welk slot is het meest geschikt voor jouw ramen en deuren?

Tip 2: kies bij een nieuw slot voor een SKG-gekeurd slot

Wanneer je zelf op zoek gaat naar een nieuw slot, is het verstandig om te letten op de beoordeling die het SKG aan het slot heeft gegeven. SKG is een stichting, die sloten op geheel onafhankelijke wijze keurt. Sloten krijgen hierbij één, twee of drie sterren. Het aantal sterren geeft aan in welke mate het slot weerstand biedt aan de meest voorkomende inbraakmethodes onder inbrekers. Dit zijn onder meer kerntrekken, de klopsleutelmethode en flipperen.

Tip 3: volg een online stappenplan bij het vervangen van sloten

Heb je een geschikt slot in huis en wil je deze nu monteren? Zoek online naar een stappenplan, die je helpt om het slot op correcte wijze te plaatsen. Er zijn tal van deze stappenplannen te vinden. Onder meer bouwmarkten publiceren ze op hun website. Dat geldt overigens ook voor stappenplannen die je bij hele andere klussen kunt gebruiken. Ter aanvulling op de stappenplannen van bouwmarkten kun je op een platform als YouTube naar video’s zoeken die helpen bij het plaatsen van een nieuw slot. Het is afhankelijk van het type slot dat je gaat monteren, hoe moeilijk dit is. Een oplegslot plaatsen is veel makkelijker dan het monteren van een nieuw cilinderslot.

Tip 4: vervang slechts de cilinder in het slot

In verschillende situaties is het helemaal niet noodzakelijk om het volledige slot te vervangen. Het vernieuwen van de cilinder in het slot kan voldoende zijn. Denk bijvoorbeeld aan sloten vervangen na een verbouwing of een verhuizing. Het vervangen van een losse cilinder is makkelijker dan het vernieuwen van het volledige slot. Je kunt losse cilinders online bestellen of in de bouwmarkt kopen. Let ook nu op de SKG-score die de cilinder gekregen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *