Tips

Sloten zelf vervangen of een slotenmaker inschakelen?

slotenmaker

Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarin sloten repareren of zelfs sloten vervangen een verstandige keuze is. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin de sleutel is afgebroken. Om je woning binnen te kunnen komen, zal de slotenmaker het slot moeten repareren. Dit betekent dat de afgebroken sleutel verwijderd wordt, dat het slot van een nieuwe laag olie wordt voorzien en dat deze vervolgens zonder sleutel voor je geopend wordt. Het is slechts een voorbeeld van een situatie waarin het vervangen een slot noodzakelijk kan zijn. In dit artikel lees je meer over de afweging tussen het zelf vervangen van een slot en het inschakelen van hulp van een slotenmaker voor deze klus.

Noodzaak van het vervangen van sloten

Niet alleen bij een buitensluiting door het afbreken van een sleutel is het vervangen van sloten noodzakelijk. Denk ook aan een situatie waarbij je naar een nieuwe woning verhuist. Je wilt er in dit geval zeker van zijn, dat oude bewoners geen sleutels meer van de deur hebben. Deze zekerheid heb je alleen, wanneer het slot vervangen is. Een andere situatie waarin sloten vervangen het overwegen waard is: het verbeteren van de inbraakpreventie. Oudere sloten zijn vaak niet goed bestand tegen het geweld waarmee inbrekers tegenwoordig deuren proberen open te breken. Het vervangen van sloten verbetert de inbraakpreventie in huis aanzienlijk.

Zelf sloten vervangen is vaak lastig

Sloten vervangen kent verschillende vormen. Je kunt overwegen het volledige slot te vervangen. Een alternatief is slechts het vervangen van de cilinder van het slot. Wanneer de nieuwe cilinder in het bestaande gat in de deur past, kun je het slot zelf vervangen. De kans op schade aan het slot of de cilinder is in zo’n geval klein. Zou de nieuwe cilinder niet in het bestaande slotgat passen, dan doe je er verstandig aan een slotenmaker in te schakelen. Zou je het gat in de deur verruimen, dan loop je het risico dat het gat na verloop van tijd te groot is. Het is vaak lastig uit te tekenen hoe groot het gat precies moet zijn. Een te groot gat vergroot de kans op een inbraak, daar het slot niet stevig zit.

Slotenmaker heeft de kennis, ervaring en tools

Een slotenmaker beschikt over de kennis, ervaring en het benodigde gereedschap om de sloten op professionele wijze te kunnen vervangen. Het is om deze reden verstandig om voor de hulp van een slotenmaker te kiezen. Schakel de hulp van de slotenmaker al voor de aankoop van de nieuwe sloten in. Een slotenmaker kan advies geven over het type slot dat het meest geschikt is voor je ramen of deuren. Kies je voor een opleg- of insteekslot? Neem je een cilinderslot met twee, drie of zelfs vier verbindingen met de deurpost? Enzovoorts.

Mocht je zelf nieuwe sloten kopen en deze zelf vervangen, kies dan altijd voor sloten die een goede score hebben gekregen van de onafhankelijke stichting SKG. Dit betekent dat het slot tenminste twee of drie SKG-sterren zou moeten hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *