Wonen

Hoe kan je het beste inbraken tegengaan?

sloten

Allereerst is het goed om je te beseffen dat het voorkomen van inbraken een zeer lastige uitdaging is. Deze ongewenste bezoekers zoeken voortdurend naar nieuwe methodes om deuren of ramen open te breken. Daarbij vinden veel inbraken plaats, door domweg aan te bellen en bewoners vervolgens hardhandig naar binnen te duwen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om de inbraakbeveiliging in huis te verbeteren. Dit artikel zet de verschillende opties voor je op een rijtje. Vaak wordt gewerkt met meerdere lagen. De eerste laag wordt hierbij gevormd door sloten, de tweede laag door het alarmsysteem en de derde laag door beveiligingscamera’s. Welke van deze lagen heb jij al op orde?

Eerste laag optimaliseren met nieuwe sloten

Het verbeteren van de eerste laag in de beveiliging van je woning begint bij het beoordelen van sloten. Vaak wordt hierbij voornamelijk naar het slot op de voor- en achterdeur gekeken. Dat is niet gek, maar wel onverstandig! Immers, een raam in de buurt van een regenpijp is vaak veel makkelijker open te breken door een inbreker. Of wat te denken van een raam of lichtkoepel in of rondom een plat dak? Zorg er om deze reden voor dat alle ramen en deuren van een goed slot worden voorzien.

Tip: een goed slot wordt door slotenmakers vaak gedefinieerd als een slot met anti-kerntrekbeveiliging en een hoge SKG-score. SKG is een partij die sloten op onafhankelijke wijze keurt. Sloten krijgen van deze stichting één, twee of drie sterren.

Alarmsysteem ontwerpen en installeren in huis

Bezoek een willekeurige bouwmarkt en je hebt vaak keuze uit verschillende alarmsystemen. Slotenmakers raden af om voor zo’n pakket te kiezen. De kans dat het pakket aansluit op de risico’s die je thuis loopt is zeer klein. Veel slimmer is het om eerst in kaart te brengen welke risico’s er kunnen worden aangewezen. Dit kan je zelf doen, maar je kunt er ook de hulp van een slotenmaker voor inschakelen. Slotenmakers hebben vaak een goed beeld van de routes die inbrekers volgen om woningen binnen te dringen. Op basis van de in kaart gebrachte risico’s kun je vervolgens een alarmsysteem ontwerpen. Laat het alarmsysteem direct door de slotenmaker installeren.

Derde laag met beveiligingscamera’s en een slimme deurbel

Je las al dat inbrekers steeds vaker bij woningen binnendringen door aan te bellen. Met een slimme deurbel verklein je het risico op zo’n inbraak. Je weet immers precies wie er voor de deur staat. Zeker in de avond, wanneer het buiten schemerig begint te worden, is dit een fijn idee. Tegelijkertijd schrikt een camera inbrekers af. Dat geldt niet alleen voor de camera in de deurbel, maar ook voor camera’s die je bijvoorbeeld aan de gevel of in de nis bij de voordeur op kunt hangen. De beelden die de camera’s maken kunnen bij een eventuele inbraak van pas komen om de inbrekers te laten opsporen.

Tip: vergeet geen camera’s aan de achterzijde en zijkanten van je woning op te hangen. Een inbreker kan bijvoorbeeld ook via de struiken naar de tuin bewegen, om zo de camera’s aan de voorzijde te ontlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *