Wonen

Bouwkundige keuring: De 5 aandachtspunten

Heb je extra helderheid nodig over de huidige bouwkundige staat en de mogelijke gebreken van een pand die je wilt kopen? Dan komt een bouwkundige keuring goed van pas. Je gaat echter goed moeten letten op een aantal zaken als je een keuring wilt laten uitvoeren. Je komt de 5 meest voorkomende aandachtspunten hieronder tegen die bij een bouwkundige keuring komen kijken.

1: Ga voor lokaal

Kies voor het inhuren van een lokaal gevestigde bouwkundig inspecteur. Zo weet je namelijk zeker dat de reiskosten zo laag mogelijk uitvallen. Ga je een landelijke inspecteur inschakelen, dan zal deze meer kilometers moeten maken om naar je toe te komen voor de afspraak. Dit gaat je een hele hoop geld aan reiskosten kosten. Daar komt nog bij dat lokale inspecteurs alles over de veel voorkomende gebreken binnen de regio afweten vanwege de jarenlange ervaring.

2: Vergelijk eerst

Als koper kan je helemaal zelf bepalen welke inspecteur je kiest voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring van het pand. Zorg er echter voor dat je niet vergeet om eerst een goede vergelijking te maken van meerdere opties als je van de beste prijs-kwaliteitverhouding verzekerd wilt zijn. De prijzen per bouwkundige keuring kunnen namelijk enorm variëren onderling en lopen meestal ergens tussen de € 300 en € 500 per keuring.

3: Tijdnood

Zit je in tijdnood en moet je een snelle beslissing maken over het kopen van een woning? Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren, maar vergeet niet om de keuring op een slimme manier in te plannen. Plan de keuring namelijk tijdens de drie dagen bedenktijd in, zodat je niet komt te staan voor onverwachte extra kosten na de aankoop. Heb je het pand al gekocht, dan kan een bouwkundige keuring ook dienen als ontbindende voorwaarde om het voorlopig koopcontract te vernietigen als je van mening verandert.

4: Ook met taxatie is een keuring nodig

Je hebt altijd een bouwkundige keuring nodig, ook als je het pand laat taxeren. Men is vaak onder de indruk dat een bouwkundige keuring niet noodzakelijk is als er ook een taxatie bij komt kijken, maar de taxatie geeft slechts een beeld van de huidige marktwaarde. Wil je een huis kopen, dan is het verstandig om ook een helder beeld te hebben van de bouwkundige staat van het pand. Het is slim om zowel een taxatie als een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

5: Verplicht of niet?

Een bouwkundige keuring is niet verplicht. Het is echter zeer verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als het gaat om een ouder pand gebouwd vóór 1990. Gaat het om een appartement, dan is het vaak niet verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. In plaats van een bouwkundige keuring zal de VvE (Vereniging van Eigenaren) verantwoordelijk zijn voor de gebreken. Gaat het om een nieuwbouwwoning, dan is een bouwkundige keuring ook niet verplicht. Wil je echter zeker van je zaak zijn, laat dan een bouwkundige keuring of anders een opleveringskeuring uitvoeren.

Tip: Keuringshuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *