Wonen

Tips om verspilling te voorkomen

Tips om verspilling te voorkomen

Wist je dat er ruim 9% eten wordt verspild per jaar? Samen met alle Nederlandse huishoudens verspillen we 590 miljoen kg eten. Dat is erg zonde. Door de juiste tips kan je een stuk minder verspillen. In dit artikel lees je een aantal tips om je hierbij te helpen.

Zorg voor een goede indeling in je keuken

Veel eten wordt weggegooid, omdat iemand te laat ziet dat een product niet meer houdbaar is. Je kunt dit voorkomen door het opbergen van je boodschappen op een gestructureerde manier te doen. Een keuken organizer helpt om een goede indeling in je keuken te krijgen. Zorg dat in je keuken dezelfde soort producten bij elkaar staan. Gebruik bijvoorbeeld een aparte ruimte in de keukenkast voor het beleg, een andere ruimte voor droge producten zoals pasta en een ander ruimte voor sauzen. Zo blijft het overzichtelijk waar welke producten staan. Bewaar producten ook zoveel mogelijk in de volgorde van houdbaarheid. Producten die het minst lang houdbaar zijn bewaar je voorin en producten die het langst houdbaar zijn bewaar je achterin je kast. 

Indeling van je koelkast

De koelkast is een plek waar veel eten over datum gaat. Zo zijn er veel mensen die restjes in de koelkast plaatsen en vervolgens nooit opeten. Bedenk daarom altijd van tevoren of je de restjes binnen twee dagen gaat eten. Is het eten van de restjes binnen twee dagen niet realistisch? Bewaar het dan in de vriezer. Dan blijft het nog drie maanden goed. Plak een sticker op het bakje, zodat je weet tot wanneer het goed blijft. Daarnaast heeft de koelkast ook een goede indeling nodig. Zet in je koelkast ook zoveel mogelijk de producten die bijna over datum zijn voor in de koelkast. Je kunt ook een apart bakje in je koelkast zetten waar je deze producten in zet. Maak je koelkast tevens minimaal een keer per half jaar helemaal schoon. Zo blijft je koelkast goed werken en bederven producten minder snel.

Inzicht in de producten die je hebt

Als je veel voorraad hebt van eten kan het ondanks een gestructureerde koelkast en keuken lastig zijn om inzicht te hebben in wat je allemaal in huis hebt. Hierbij kan het gebruiken van een app erg handig zijn. Er zijn diverse apps waarin jij je producten kunt noteren. Hierbij kan je ook noteren wat de houdbaarheidsdatum is. Zo verklein je de kans dat je niet doorhebt dat een product bijna over datum is. Deze app is ook erg handig voor tijdens het boodschappen doen. Zo kan je altijd makkelijk checken of je een product al thuis hebt liggen.

Er zijn ook veel andere zaken die duurzamer kunnen. Bijvoorbeeld het gebruik van veel plastic zakjes is niet goed voor het milieu. Je kunt in plaats van een plastic zakje een herbruikbaar bakje gebruiken. Als je voorkeur gaat naar plastic zakjes kan je herbruikbare plastic zakjes gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *