Tips

Echtscheidingsmediation: Wat komt hierbij kijken?

Willen jullie allebei scheiden en dat op een zo plezierige manier doen? Dan kan echtscheidingsmediation een slim idee zijn. Echtscheidingsmediation maakt een echtscheiding namelijk eenvoudiger, maar je moet wel op de hoogte zijn van verschillende zaken als je voor echtscheidingsmediation kiest. Lees de tekst die hieronder volgt goed door als je meer te weten wilt komen over echtscheidingsmediation en de zaken die hierbij komen kijken.

Wat is echtscheidingsmediation?

Echtscheidingsmediation houdt in dat een geschil tussen twee partijen opgelost wordt onder leiding van een onafhankelijke derde, een mediator. Er wordt samen in goed overleg getracht om tot afspraken te komen die de belangen van beide partijen behartigen. De oplossingen worden samen besproken en er wordt rekening gehouden met de emoties en gevoelens van beide partijen. Een mediator blijft tijdens echtscheidingsmediation overigens altijd een neutrale positie aanhouden. Een echtscheidingsmediation gaat via een advocaat, welke kan worden ingehuurd:

  • Een gezamenlijke advocaat inhuren;
  • Elk een eigen advocaat inhuren.

De voordelen van echtscheidingsmediation

Het is bij echtscheidingsmediation de bedoeling dat beide partijen tevreden zijn met het eindresultaat, waardoor er niemand als het ware de verliezer is. Hieronder kan je nagaan wat de meest voorkomende voordelen zijn van echtscheidingsmediation:

  • Er zal veel sneller een oplossing worden gevonden voor het probleem.
  • Er zal een bespreking plaatsvinden om de meningsverschillen tussen beide partijen te verhelpen.
  • Het contact tussen beide partijen wordt verbeterd indien gewenst door beide partijen.
  • De afspraken die gemaakt worden kunnen door de partijen zelf bepaald worden.
  • Het gaat om maatwerk, waardoor de aanpak gericht is op de specifieke situatie.
  • De kinderen hebben geen last van de scheiding als je voor echtscheidingsmediation kiest.
  • De mediator is tijdens echtscheidingsmediation onpartijdig.
  • De informatie die beide partijen krijgen is helder en duidelijk.

Naast voordelen komen er natuurlijk ook nadelen kijken bij echtscheidingsmediation. Denk zo aan de hoge kosten die hierbij komen en dat het gaat om een langlopend juridisch proces.

De gemiddelde kosten

Wat de gemiddelde kosten zijn voor echtscheidingsmediation valt moeilijk te zeggen. Sommige mediators vragen een standaard uurtarief terwijl anderen liever een vast bedrag aanhouden. In de meeste gevallen kan je uitgaan van gemiddeld € 150 per uur, waarbij beide partijen elk verantwoordelijk zijn voor de helft van de rekening. Het is ook mogelijk om andere afspraken te maken over de verdeling van deze kosten, als deze afspraken maar in een mediationovereenkomst worden vastgelegd. Hoe meer uren er nodig zijn voor echtscheidingsmediation, des te hoger de totale kosten op zullen lopen.

Subsidie en verzekering

In bepaalde gevallen worden de kosten van echtscheidingsmediation (deels) vergoed door de overheid. In hoeverre dit mogelijk is hangt af van je inkomen, je partners inkomen en van je vermogen. Om van de subsidie te profiteren dien je echter zelf met € 53 bij te dragen. Als je overigens een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten, dan kan het zijn dan de kosten van echtscheidingmediation volledig vergoed worden. Bij de meeste verzekeraars loopt de vergoeding op tot wel € 3.000 waardoor je een flink bedrag op de kosten van echtscheidingsmediation bespaart.

Kijk op de site van Van Houten Mediation voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *