Tips Wonen

Hoe voorkom je schimmelvorming in huis?

Hoe voorkom je schimmelvorming in huis?

Een vochtige woning is de perfecte broedplaats voor veel schimmels. Voornamelijk in badkamers en keukens kunnen schimmels snel ontstaan, al helemaal als de luchtdoorstroming in huis slecht is. Niemand zit natuurlijk de wachten op schimmels in huis, dus daarom is het belangrijk dat je ze leert herkennen en voorkomen. Het bestrijden hoef je gelukkig niet zelf te doen, want er zijn genoeg diensten die de schimmel voor je zullen verwijderen. Het kan ook gevaarlijk zijn om dit zelf te doen, dit komt doordat je materiaal en gereedschap moet gebruiken, waarmee je vaak niet ervaren mee bent.

Hoe zien schimmels in huis eruit?

Op een lichte achtergrond zul je schimmel snel kunnen herkennen. De meeste schimmels zijn namelijk donker van kleur, meestal zwart. Ze vormen zich op vochtige plekken en bestaan uit meerdere kleine puntjes die zich steeds verder lijken te verspreiden. Voornamelijk in de keuken en in de badkamer komt schimmel voor. Houd vooral de douche en het plafond in de gaten, want hier bevinden zich het vaakst vochtplekken waar schimmel zich kan vormen. 

Het kan echter soms lastig zijn om schimmel te ontdekken, bijvoorbeeld als de schimmel zich op een donkere ondergrond bevindt. In dat geval zijn er nog andere indicatie waar je de bacteriën aan kunt herkennen: schimmel heeft vaak een muffe geur die in de kamer blijft hangen en in spullen gaat zitten. Als je ineens een muf luchtje in huis hebt hangen is het een goed idee om een bedrijf in te huren voor een controle voor schimmels in huis. 

De gevolgen van schimmelvorming in huis

Schimmels in huis kunnen je muren en plafond beschadigen, maar dit is niet het grootste probleem bij schimmelvorming. Ze kunnen namelijk ook leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Voornamelijk je luchtwegen worden aangetast door de schimmels, je merkt dit door een verhoogde benauwdheid, niezen, hoesten en keelpijn. Ook kunnen schimmels in huis leiden tot hoofdpijn, koorts en misselijkheid. In ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij zwarte schimmel, kun je zelfs bronchitis oplopen. 

Het bestrijden van schimmels is dus ontzettend belangrijk, want schimmels in huis kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Zorg dat je regelmatig je huis naloopt op vochtplekken. Als je vochtplekken kan ontdekken op de muren of het plafond moet je aan de bel trekken. Bij teveel vocht in huis kunnen schimmels gemakkelijk gaan groeien. 

Kun je zelf schimmels verwijderen?

Ja, het is mogelijk om schimmels in huis zelf te verwijderen. Door met schimmelreiniger aan de slag te gaan kun je wellicht schimmels bestrijden. Je kunt ook een soda en water mixen en met dit middeltje de schimmel van de muur schrobben. Ook bleekmiddel schijnt goed te werken tegen schimmels. Deze middelen bevatten echter wel stoffen die niet goed zijn voor de gezondheid, dus zorg dat je goed beschermd bent als je ermee aan de slag gaat. Als je nog nooit schimmel hebt verwijderd is het daarom beter om professionals in te zetten. Zij weten precies hoe ze het moeten aanpakken en je hoeft jezelf niet in gevaar te brengen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *