Vrouwen

Hoe kom je na de bevalling weer snel op je normale gewicht?

Een zwangerschap brengt heel wat lichamelijke en emotionele veranderingen met zich mee en dat laat na de bevalling zijn sporen na. Enkele kilo’s extra op de weegschaal zijn heel normaal en niets om je zorgen over te maken, al wil je die wellicht het liefst zo snel mogelijk kwijt. De gewichtstoename kent verschillende oorzaken, maar gelukkig zijn die kilo’s niet blijvend. Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam extra vocht vastgehouden en waarschijnlijk was ook je voeding niet helemaal op punt naar gezonde keuzes toe. Geef je lichaam eerst de nodige tijd om te herstellen en daarna kan je die kilo’s die je ergeren er zo terug vanaf krijgen.

Gezonde voeding

Niemand die zegt dat je na je bevalling als een gek aan het diëten moet gaan. Pas na enkele weken is je lichaam trouwens pas voldoende hersteld om zelfs nog maar aan afvallen te denken.

Om die zwangerschapskilo’s weg te werken op een duurzame manier bouw je best terug een gezonde levensstijl in en daarbij hoort het maken van gezonden en verantwoorde voedingskeuzes. Eten op vaste tijdstippen, gezonde voeding die een verzadigd gevoel geeft en het vermijden van ongezonde tussendoortjes zullen je al een heel eind op weg helpen. Een valkuil die je misschien zult ontdekken, is dat je met de drukte van de baby niet steeds de tijd zult vinden om gezond te koken. Door vooraf maaltijden te bereiden en in te vriezen, heb je ook hier de perfecte oplossing voor.

Voldoende lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk als je terug naar je normale gewicht wil. Hou echter wel rekening met een rustperiode van minimaal 6 weken na de bevalling en bouw daarna de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging langzaam op. Ga niet gelijk intensief en zwaar trainen, maar begin met bijvoorbeeld dagelijks een goede wandeling in te plannen. Als je lichaam aangeeft dat dit lukt, kan je beginnen opbouwen en terug naar je normale conditie toe werken. Laat je vast en zeker niet ontmoedigen als je merkt dat je conditie tot onder nul is gezakt, dit is helemaal normaal en conditie kan je in geen tijd terug opbouwen.

Ben je na de bevalling ongeduldig om jouw extra kilo’s te verliezen? Hou dan steeds in het achterhoofd dat dit maar zal lukken als jouw lichaam voldoende hersteld is. Te vroeg hieraan beginnen, zal alleen maar voor frustratie en ontmoediging zorgen. Je bent negen maanden zwanger geweest en je hebt een baby op de wereld gezet, een beetje rust is je lichaam dus echt wel gegund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *