Tips Wonen

3 Tekenen dat je jouw plant moet verpotten

3 Tekenen dat je jouw plant moet verpotten

Bij het verzorgen van een kamerplantje moet je aan een paar dingen denken. Zo is de standplaats van een kamerplant erg belangrijk. Houdt de plant van zon? Of staat hij liever op een schaduwrijke plek? Als je de standplaats hebt bepaald, moet je goed weten wat de waterbehoeftes zijn. Een bananenplant heeft bijvoorbeeld veel meer water nodig dan een cactus. Sommige planten bloeien in een bepaalde periode bloemen en in deze tijd hebben ze soms wat extra ondersteuning nodig in de vorm van plantenvoeding. Door de juist verzorging zal jouw plant gaan groeien en kun je lang van zijn uitstraling genieten. Op een gegeven moment wordt jouw plant zo groot, dat het tijd wordt om te verpotten. Wanneer het daarvoor tijd is laat de plant zelf zien.

De plant stopt met groeien

Zeker jonge planten groeien snel. Vergelijk het maar met de mens, in de eerste 10 levensjaren groei je in verhouding het meeste. Een plant zal ook in de eerste periode het hardst groeien. Stopt jouw plant met groeien? Dit kan betekenen dat de wortels niet meer genoeg ruimte krijgen en niet meer de mogelijkheid hebben om verder te groeien. Helemaal zeker kun je zijn wanneer de wortels boven de grond uitkomen. Dan wordt het tijd om te verpotten naar een pot die zeker 20% groter is dan de vorige.

Verhouding klopt niet meer

Klopt de verhouding tussen plant en bloempot niet meer? Valt de pot bijna om omdat de plant zwaar is geworden? Zet de plant dan in een nieuwe pot die minstens 20% groter is dan de vorige pot. Zo is de pot zwaarder en staat de plant stabieler. Op deze manier heeft hij weer de mogelijkheid om op een gezonde manier verder te groeien.

Verkleurde of hangende bladeren

Dit is een lastige, omdat dit een teken kan zijn voor verschillende problemen met de plant. Misschien krijgt hij veel te veel zonlicht en verbanden daardoor de bladeren. Het kan ook zijn dat de plant op de tocht staat en daarom zijn bladeren laat hangen.
Als de plant te groot wordt, klopt de verhouding met de potgrond niet meer. Dit betekent dat er te weinig potgrond is om de hele plant te voeden en de plant dus niet meer voor al zijn bladeren kan zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *