Tips

Wat zijn de voordelen van een keyboard?

Keyboard spelen of leren spelen is enorm leuk en ook een stuk eenvoudiger en uitgebreider dan wanneer je op een piano speelt. Met een keyboard heb je ook een ruime keuze uit verschillende muzieksoorten. Of je nu een liefhebber bent van ballads, klassieke muziek of dance en house. Je kunt het allemaal op keyboards spelen. Wat de voordelen zijn en waar je op moet letten als je er één wilt kopen, vertellen wij je in onze blog.

Neemt weinig ruimte in beslag

Laten we met de praktische zaken beginnen, want een keyboard neemt doorgaans veel minder ruimte in beslag dan een huiskamerpiano of een vleugel. Je hebt wel de ruimte nodig om het keyboard te kunnen plaatsen en om er comfortabel achter te kunnen zitten, maar er zijn modellen die ook eenvoudig op te bergen zijn wanneer je het instrument niet gebruikt. Een ander praktisch voordeel is dat een keyboard ook met een hoofdtelefoon gespeeld kan worden. Je hoeft dus niet je huisgenoten, ouders of partner tot last te zijn wanneer je bezig bent met het spelen van een muziekstuk of het componeren van jouw eigen liedje.

Niet één instrument

De keuze voor een keyboard heeft vaak ook te maken met het feit dat je niet één, maar meerdere instrumenten bespeeld. Vooral de wat uitgebreidere keyboards bevatten meerdere muziekinstrumenten en zo kun je dus verschillende samples maken en opnemen. Bij uitgebreide varianten kun je ook ieder instrument afzonderlijk bespelen en opnemen. Om vervolgens op een later tijdstip en via de computer of een laptop een liedje samen te stellen. Zo heb je dus in één keer heel veel opties om met muziek bezig te zijn!

Ook op het gebied van experimenteren biedt een keyboard voordelen, want je zou eventueel onder begeleiding van een orkest een liedje kunnen spelen. Zo leer je veel sneller om te spelen, maar je leert ook hoe je het ritme kunt aanhouden.

Makkelijk te leren

In de regel is het spelen op een keyboard makkelijker dan op een piano. Enerzijds te danken aan het feit dat een keyboard minder toetsen heeft, maar het is ook met slechts één hand te bespelen. Een goede leraar of lerares kan je precies leren hoe je dat doet. Je andere hand kun je gebruiken om de verschillende functies en mogelijkheden van het keyboard te bedienen. Daarnaast zijn er ook keyboards met een ingebouwde leraar. Dan lichten bijvoorbeeld de toetsen op die je moet aanslaan als je bezig bent om een liedje te leren spelen. Ideaal dus voor startende spelers!

De stap naar pianospelen is minder groot

Wanneer je goed overweg kunt met een keyboard is de stap naar het spelen op een piano een stuk kleiner, omdat je al wat basisprincipes hebt geleerd. Je kunt dus vrij makkelijk overstappen als je ook piano wilt leren spelen. Let er wel op dat het bespelen van een piano heel anders is en voelt dan wanneer je op een keyboard speelt. Sowieso qua gevoel is het al een compleet andere wereld. Bij keyboards heb je vaak wel de mogelijkheid om de sensitiviteit van de toetsen afzonderlijk in te stellen. Dat kun je bij een piano niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *