Tips

Waarom zijn wasbare luiers beter dan normale luiers?

Wasbare luiers

Met een kleintje erbij in huis, komt er veel op je af. Al tijdens de zwangerschap zul je bezig zijn met allerlei praktische zaken en het uitzoeken van leuke dingetjes. De babykamer inrichten, de kleertjes uitzoeken en de voorbereidingen voor de bevalling. Maar waar je wellicht niet bij stilstaat, zijn de luiers. Ook daarvoor heb je verschillende opties om over na te denken.

Wat zijn wasbare luiers?

Een baby draagt een luier. Dat weten we allemaal. Over het algemeen duurt het een jaar of twee tot drie voordat een kindje zindelijk is. Dat zijn behoorlijk wat luiers die je in de tussenliggende periode nodig hebt. Daarvoor heb je de keuze uit wegwerpluiers en wasbare luiers.

Een wasbare luier is een systeem van absorberende stof met daaroverheen of omheen een waterdichte laag. De stoffen die gebruikt worden, zijn natuurlijke vezels zoals katoen en bamboe. In tegenstelling tot wegwerpluiers die plastic bevatten.

Waarom kiezen voor wasbare luiers?

Uiteraard is iedereen vrij om een afweging te maken tussen wegwerpluiers en wasbare luiers. Wegwerpluiers luiers zijn op veel plaatsen verkrijgbaar, eenvoudig in gebruik en na afloop gooi je de vieze luier weg.

Met een wasbare luier moet je even leren omgaan. Als je het eenmaal onder de knie hebt, heeft het heel veel voordelen.

  • Je creëert veel minder afval. Je schaft de wasbare luiers eenmalig aan. Na gebruik worden ze gewassen en opnieuw gedragen. Je gooit niets weg. In sommige gemeenten in Nederland betalen inwoners per kilo restafval, dus tel uit je winst.
  • Wanneer je er dan ook nog voor kiest om luiers te huren in plaats van te kopen, beperk je de milieubelasting helemaal tot een minimum, omdat er dan ook geen nieuwe luiers geproduceerd hoeven te worden.
  • Geen gesleep meer met grote pakken luiers. Je hoeft de wekelijks aanbiedingen van luiers niet meer in de gaten te houden. Je hebt ze immers al in huis :).
  • En dan zijn er financiële afwegingen. Deze zijn wat complexer om te maken, maar zelfs als je de afschrijvingskosten van eventuele nieuwe wasbare luiers en de kosten voor het wassen meeneemt, ben je altijd nog voordeliger uit dan een aantal jaar lang wegwerpluiers betalen. Dat is sowieso weggegooid geld.
  • Voor je kind. Uiteindelijk doe je er je kind een groot plezier mee. Door de wasbare luiers heeft je kind een gevoel van natte billen, waardoor het (over het algemeen) eerder leert om zindelijk te worden. Het voelt veel beter aan wanneer het heeft geplast. En zal dus ook eerder geneigd zijn om de volgende keer op een potje of wc te gaan plassen.
  • En dan een laatste afweging, zeker niet de belangrijkste. Er zijn zo ontzettend veel wasbare luiers met leuke printjes te krijgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *