Vrouwen

Ongelijke kansen op de arbeidsmarkt

Anno 2021 is er meer aandacht voor gelijkheid dan ooit. Iedereen mag er zijn, ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst. Gelukkig is dit een gedachte die steeds meer gedragen wordt in de maatschappij en waar steeds meer mensen zich over uitspreken. Helaas zijn er op de arbeidsmarkt nog wel degelijk verschillen te merken. Wat zijn de opvallendheden op de arbeidsmarkt?

Leeftijd

Tegenwoordig moeten we werken totdat we 68 zijn. Waarschijnlijk loopt de pensioenleeftijd steeds verder omhoog en komt er straks een tijd dat we tot ons 75e aan het werk zijn. Het probleem is echter dat je al snel te oud wordt bevonden. Vooral als je de vijftig gepasseerd bent, blijkt het erg lastig om aan een nieuwe baan te komen. Werkgevers zien je als risico waardoor ze je niet graag meer aannemen. Bij sommige supermarkten word je zelfs al te oud bevonden als je de achttien gepasseerd bent. Discrimineren op basis van leeftijd mag niet, maar gebeurt nog veelvuldig.

Geslacht

Mannen worden voorgetrokken op vrouwen, dat is een gegeven dat al jarenlang speelt. Het is pas sinds honderd jaar geleden dat vrouwen mochten stemmen en in de jaren 50 van de twintigste eeuw was het nog normaal dat de vrouw stopt met werken zodra er kinderen komen. Dit zijn ouderwetse gedachten, maar toch wordt die mening in stand gehouden door sommige mensen. Het is onderzocht dat vrouwen vaak minder verdienen dan een man en minder snel een leidinggevende functie krijgen. Daar is veel aandacht voor geweest in het nieuws, waardoor vrouwen nu soms zelfs positief gediscrimineerd worden. Discriminatie is nooit goed, ook niet als het positieve discriminatie is. Het belangrijkste zijn je capaciteiten, geslacht moet er niet toe doen.

Afkomst

Nederland kent veel immigranten en mensen met een andere komaf dan Nederland. Voor veel van hen is het lastig om aan een baan te komen. Het blijkt dat je met een buitenlandse naam soms niet eens uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Men heeft de verwachting dat je de taal niet goed kent of onbetrouwbaar bent. Dit is een vooroordeel dat nergens op slaat.

Herken je jezelf in een van deze manieren van kansenongelijkheid? Heb je het idee dat je door een van deze redenen niet aan een baan kan komen. Een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht kan je helpen om juridisch uit te zoeken wat allemaal mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *