Tips

Lipoedeem oorzaak en oplossing?

lipoedeem

Lipoedeem is een vervelende aandoening die vooral voorkomt bij vrouwen. Het is een niet normale verdeling van het vetweefsel op het lichaam. Vaak kloppen de omvang op je lichaam niet doordat benen en armen meer vet hebben dan bijvoorbeeld je borst en buik.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem wat ook wel vetzwelling wordt genoemd is vetverdeling op het lichaam die niet gelijkmatig is. Het is een aandoening die chronisch is en komt bijna alleen voor bij vrouwen. Het begint vaak op jonge leeftijd. Lipoedeem is niet hetzelfde als vochtophoping in de huid wat vaker wordt beweert. Bij sommige mensen die lijden aan lipoedeem hebben hier last van in combinatie met lymfoedeem. Dit is een ophoping van eiwitten in het lichaamsweefsel. Dit zorgt voor een verstoorde evenwicht.

De oorzaak van lipoedeem

De oorzaak van lipoedeem is helaas niet volledig duidelijk. Ondanks de vele onderzoeken die hebben plaatsgevonden. Wat wel bekend is dat erfelijke factoren een grote rol spelen. Ook denkt men dat de vrouwelijke hormonen er een veel mee te maken hebben omdat de aandoening in de meeste gevallen begint in de puberteit en meestal alleen bij vrouwen. Ook gaat lipoedeem gepaard met bindweefsel verslapping en een verminderde beweging in onder andere de voeten en knieën. Of lymfoedeem het gevolg is van lipoedeem kan op dit moment ook niet bewezen worden.

De symptomen bij lipoedeem

Als je last van de aandoening lipoedeem hebt kan dit gepaard gaan met verschillende klachten. Armen en benen worden in veel gevallen dikker door de vetstapeling. Bij de benen niet waardoor er tussen de boven en onderlichaam een kledingmaat verschil kan ontstaan. Verder kun je last hebben van vermoeidheid en krachtsverlies in armen en benen. Je kunt last krijgen van blauwe plekken door lichte aanrakingen omdat je hier een stuk gevoeliger voor bent door de lipoedeem.

Is lipoedeem te genezen?

Helaas is lipoedeem niet te genezen. Het is een chronische aandoening die nooit meer overgaat. Wel kun je zelf voldoende dingen uitvoeren om er minder last van te ervaren. Het belangrijkste is dat je iedere dag voldoende moet bewegen en ervoor zorgen dat je een gezond gewicht hebt en behoudt. Verder kan het dragen van elastische kousen je een voordeel geven net als liposuctie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *