Tips

Schoonheidsspecialist worden? Dit moet je weten

De schoonheidsspecialiste verzorgt het gezicht en lichaam van de cliënt door middel van huidverzorging. Je bespreekt met de klant wat hij of zij wil en geeft het beste advies. Deze activiteiten omvatten massage, het behandelen van huidproblemen, het verwijderen van lichaamshaar, het verven van wimpers en het aanbevelen van het gebruik van crèmes en cosmetica. Sommige klanten hebben specifieke huidproblemen en hebben regelmatig hulp nodig. In tegenstelling tot de haarstylist of visagist die behoorlijk actief is in de kunsten, gaat het je als schoonheidsspecialiste vooral om zorg en service. Het beroep van schoonheidsspecialiste is erg populair. Onder de meisjes in de zevende klas behoren schoonheidsspecialisten tot de top 10 van droom carrières. Het belangrijkste is dat er altijd vraag is naar schoonheidsspecialisten.

Wat doet een schoonheidsspecialiste?

Allround schoonheidsspecialisten zijn doorgaans goed in bepaalde behandelingen en u zult zich meestal bezighouden met dagelijkse behandelingen. Je reinigt je huid, verwijdert haren, masseert en verzorgt je handen. Je geeft klanten advies over zijn of haar huidtype en geeft aan welke producten ze het beste kunnen gebruiken voor de beste verzorging. Alles wat u doet, wordt vooraf afgestemd met uw klanten. Tot slot heb je te maken met administratieve zaken die verband houden met het beroep, zoals facilitaire zaken.

Als schoonheidsspecialiste moet je een klantvriendelijke houding hebben. Je bent representatief en kan goed met mensen omgaan. Schoonheidssalons zijn meestal ’s avonds open, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over afwijkende openingstijden. Daarnaast beschik je over goede communicatieve en sociale vaardigheden.

Schoonheidsspecialisten werken meestal in schoonheidssalons of schoonheids- en gezondheidscentra. Andere opties zijn sauna’s, kapsalons en hotels. Er zijn schoonheidsspecialisten die in alle facetten actief zijn en alle behandelingen verzorgen, maar er zijn ook schoonheidsspecialisten die gespecialiseerd zijn in specifieke onderdelen (zoals gezichtsverzorging). Collega’s die met schoonheidsspecialisten te maken hebben zijn onder andere masseurs, pedicures, manicures, dermatologen, manicures en podotherapeuten.

Wil je schoonheidsspecialiste worden?

Om schoonheidsspecialiste te worden, moet je een opleiding in deze richting volgen. Er zijn opleidingen tot schoonheidsspecialiste (MBO). Bijvoorbeeld de schoonheidsspecialist opleiding in Eindhoven. Er zijn ook genoeg cursussen. Het geldt zowel voor schoolverlaters als voor degenen die later voor het beroep kiezen, bijvoorbeeld bij een carrièreswitch. Je kunt bij verschillende aanbieders een professionele opleiding tot schoonheidsspecialiste krijgen. Van mbo-scholen in de buurt tot online aanbieders met fysieke locaties door het hele land. Zo is er ook een schoonheidsspecialist opleiding in Nijmegen.

De studie besteed in het leerproces niet alleen aandacht aan de theorie, maar ook meer aan de praktijk. Dit omvat gezichtsverzorging, lichaamsverzorging, cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging, maar ook de commerciële aspecten van het vak. Voeten en handen worden in de praktijk behandeld met gespecialiseerde pedicures en manicures, maar het is onderdeel van het lespakket.

In de opleiding of cursus  tot schoonheidsspecialiste leer je niet alleen alles over gezichts- en lichaamsverzorging, maar ook over fysiologie en anatomie. Ook krijg je informatie over verschillende cosmetische problemen (zoals acne en psoriasis) en leer je hoe je met deze problemen kunt omgaan: welke behandeling kan deze cliënt helpen? Meestal leer je ook hoe je met mensen om moet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *