Tips

Stalkers een gezicht geven

Stalking is geen nieuw fenomeen, maar het is wel iets dat sinds de opkomst van moderne communicatiemiddelen erger aan het worden is. Het begint vaak zodra een liefdesrelatie op initiatief van één van de partners wordt beëindigd. Een andere voedingsbodem om iemand te stalken is, als de betreffende persoon onbereikbaar is voor de stalker, zoals bij bekende personen. Een stalker zal zijn slachtoffer achtervolgen, opbellen of berichten sturen, of ongewenste geschenken sturen. Ook kan hij contact leggen met vrienden en familie, of precies bijhouden wat de dagelijkse bezigheden zijn van het slachtoffer. Het zijn allemaal dingen, die tot veel angst kunnen leiden bij het slachtoffer.

Toewerken naar ernstige misdaden

In de praktijk blijkt, dat stalking uiteindelijk zal leiden tot ernstiger misdrijven. Daarbij kan worden gedacht aan mishandeling, vandalisme, aanranding en verkrachting en moord. Het komt vaak tot deze uitwassen als het slachtoffer vrij goed in staat blijkt om de effecten van het stalken naast zich neer te leggen en zijn of haar leven zo normaal mogelijk kan laten verlopen. Uit frustratie kan de stalker dan ernstige misdaden begaan. Vanwege dat gevaar is het van belang om een stalker zo snel mogelijk te laten te stoppen met zijn activiteiten.

Uit de anonimiteit halen

Een doeltreffende manier om het gedrag van een stalker te veranderen is hem door een privé detective te laten identificeren. Als het lukt om de stalker een gezicht en een identiteit te geven weet hij dat zijn activiteiten niet meer anoniem zijn. Een privé detective is in staat om een stalker te identificeren, zijn activiteiten te achterhalen en een overzicht van de strafbare feiten die daar deel van uitmaken op te stellen. Op den duur ontstaat er een dossier, waarmee het mogelijk is om via de rechtbank een eind te maken aan de stalking. Dat kan bijvoorbeeld met boetes, gebiedsverboden of celstraffen, etc.

Nieuwe wetsbepalingen

Het is tegenwoordig wat minder moeilijk om stalking op basis van juridische gronden aan te pakken. Dat kan dankzij nieuwe wetsbepalingen. Het is gemakkelijker om een stalker te identificeren zonder dat hij beroep kan doen op zijn privacy. Daardoor is het ook minder lastig om gerechtelijke stappen tegen een stalker te nemen. Het belangrijkste artikel in deze context is artikel 442bis in het strafrecht, waar in omschreven staat dat stalking een strafbaar feit is. Op grond van die omschrijving kan een privé detective constateren wanneer een stalker schuldig is aan criminele feiten.

Hoe werkt een privé detective?

Wie last heeft van een stalker kan het beste beginnen met het inhuren van een privé detective. Die zal na een oriënterend gesprek over de betreffende persoon proberen bewijzen te verzamelen van de overtredingen die deze persoon begaat. Na verloop van tijd kan hiervan een dossier worden opgesteld, op basis waarvan een rechtszaak kan worden gestart. Het komt niet altijd zo ver. Als de stalker in de gaten krijgt dat hij wordt geobserveerd kan dat een aanleiding voor hem zijn om zijn activiteiten te staken. Hij kan daarmee een rechterlijke veroordeling voorkomen.

Tip: Kevdetectives.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *