Tips Vrouwen

Hoe motiveer je je kind als deze niet naar school mag?

Hoe motiveer je je kind als deze niet naar school mag?

De basisscholen zijn nog altijd gesloten als gevolg van het coronavirus. Waar thuis les krijgen voor veel kinderen in het begin nog wel spannend en wennen was, is na een pandemie van maandenlang thuiszitten thuisonderwijs al bijna vanzelfsprekend geworden. Toch merken veel ouders dat juist nu, tijdens de tweede lockdown, de motivatie bij kinderen lager is geworden. Ze missen hun vriendjes, hebben meer aandacht voor speelgoed dan voor de lesstof en vragen daarnaast vaak veel aandacht bij de ouders. Veel ouders herkennen dit probleem en zijn daarom, net als jij, op zoek naar manieren om kinderen te motiveren om thuis toch aan de slag te gaan voor school. In deze blog lees je een aantal adviezen en tips, maar vergeet niet: elk kind is anders en het is dus geen garantie dat deze tips ook bij jouw kind(eren) werken!

Stimuleer goed gedrag

Als ouder helpt het enorm voor je kind als je positief gedrag beloont, in plaats van negatief gedrag benadrukt. Door school als iets positiefs neer te zetten, en te focussen op de leuke kanten ervan zal je merken dat je kind dit denkbeeld uiteindelijk (deels) zal overnemen. Door mee te gaan in de negatieve sleur van je kind kan dit juist zorgen voor een bevestiging dat school niet leuk is waardoor de motivatie nog verder daalt. Stimuleren van positief gedrag kan in de vorm van aanmoediging en het geven van complimentjes, maar ook door je kind bijvoorbeeld mee te nemen naar de speeltuin als zij een dag goed gewerkt hebben.

Structuur aanbrengen

Kinderen hebben behoefte aan veel structuur. Structuur breng je aan door het volgen van een vast stappenplan. Dit plan kun je het beste visueel (samen met je kind) maken, zodat het kind gemakkelijk kan zien wat er die dag op planning staat. Daarnaast is het dan vervolgens van belang dat je deze stappen elke dag volgt, anders heeft de planning natuurlijk weinig zin.

Buitenspelen

Nu veel ouders bang zijn dat hun kind(eren) misschien wel een achterstand op kunnen lopen door corona, kiezen zij ervoor om buiten de schooltijden om hun kinderen bezig te laten zijn met oefeningen. Logisch, zou je denken. Maar vergeet niet dat je kind ook ruimte nodig heeft om zich te ontwikkelen buiten de schooluren om. Laat je kind daarom na school aan de slag gaan met buitenspeelgoed, nodig andere kinderen uit om mee te spelen of ga zelf op pad met je kind. Deze tijd waarbij je kind actief met iets anders bezig is, zal de schoolprestaties van de kinderen later helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *