Uncategorized

Hoe begin je met sporten en hou je het ook vol

Sporten, een plezierig onderdeel van je dagelijks leven maken, is waarschijnlijk makkelijker dan je denkt. Deze tips kunnen je laten zien hoe dat zit. 

Als je moeite hebt met het beginnen aan een trainingsschema of het volgen ervan, dan ben je niet de enige. Velen van ons hebben er moeite mee om te gaan beginnen, ook al nemen we het ons nog zo voor. 

De eerste horde nemen 

Je weet natuurlijk al dat er heel veel goede redenen zijn om te sporten – van het verbeteren van de energie, het humeur, je slaap en gezondheid tot het verminderen van angst, stress en depressie. Een gedetailleerde instructies om oefeningen te doen of een trainingsschema kun je overal online vinden. Als dit echter genoeg was om te weten hoe en wanneer we moesten sporten, dan zou iedereen wel in vorm zijn. Er is meer voor nodig om van lichaamsbeweging een gewoonte te maken. Je hebt een slimme aanpak nodig en ook de juiste mentaliteit. Er zijn praktische problemen, zoals een drukke agenda of slechte gezondheid, die het sporten uitdagend kunnen maken. Het grootste struikelblok voor de meeste van ons is de mentale aard. Misschien heb je een gebrek aan zelfvertrouwen dat je ervan weerhoudt om te beginnen, raakt je motivatie snel op, of raak je snel ontmoedigd en geef je op. Dit hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Je kunt de alles-of-niets-houding laten varen. Je hoeft niet meteen uren in de sportschool te spenderen of je zelf dwingen tot het doen van activiteiten waar je een hekel aan hebt. Een beetje lichaamsbeweging is beter dan niets. Het toevoegen aan een kleine hoeveelheid lichamelijke activiteit aan je routine kan al een groot effect hebben. 

Wees aardig voor jezelf

Er is al vaker aangetoond dat zelfliefde de kans groter maakt dat activiteiten zullen slagen. Doe dus niet onaardig over je eigen lichaam, je huidige conditie of misschien je gebrek aan wilskracht. Dit zal je alleen maar demotiveren.  Kijk in plaats daarvan eens naar de ongezonde keuzes die je eerder maakte en leer hiervan. Doe eens inspiratie op bij www.fuelyourbody.nl/. Heb niet te hoge verwachtingen. Dat je uit vorm raakte, is niet in een dag gebeurd, dus je lichaam zal ook niet meteen terugveranderen. Te veel en te snel willen zal alleen maar tot frustratie en teleurstelling leiden. Hoewel de verbetering van je stemming en energieniveau snel kunnen gaan, kan de fysieke verandering wat langer op zich laten wachten. 

Niet alleen de sportschool

Schiet je in de stress bij alleen al de gedachte om naar de sportschool te gaan? Als je de sportschool duur, intimiderend of gewoon saai vindt, is dat ook geen probleem. Er zijn genoeg alternatieven om toch lekker te sporten. Denk bijvoorbeeld eens aan paardrijden, padellen, skeeleren of dansen. Ondersteun jezelf daarnaast met het eten van eiwitrijke maaltijden en het drinken van genoeg water en je bent al een heel eind op weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *