Tips

Het verband tussen cortisol en afvallen

dame

Bij afvallen denk je snel aan gezonder eten en voldoende bewegen. In de basis is dit natuurlijk ook essentieel om af te vallen. Met slecht eten en weinig sport lukt het sowieso niet. Toch bieden voeding en sport geen garantie voor het verliezen van gewicht. Soms kan cortisol roet in het eten gooien. Wat dat is en hoe dat zit, leggen we hier uit. 

Wat is cortisol precies?

Cortisol is een hormoon dat verschillende processen van andere hormonen regelt. Het wordt door ons lichaam aangemaakt in de bijnierschors. Cortisol zorgt onder andere voor het verhogen van je bloeddruk en bloedsuikerspiegel, als je lichaam daarom vraagt. Als jouw cortisol balans in orde is, kun je een dagelijks patroon herkennen. ‘S ochtends zal je cortisol gehalte hoog zijn, en later op de dag lager. Dit is een normaal verloop. 

Cortisol en honger

Er is een belangrijk verband tussen cortisol en het hebben van honger. Minder stress betekent minder cortisol. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op je vetopslag. Cortisol zorgt ervoor dat je meer trek krijgt, met name in zoetigheid en vet. Cortisol verhoogt je bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam insuline gaat aanmaken. Hierdoor daalt je bloedsuiker weer, maar dat resulteert in trek. 

Afvallen lukt maar niet…

Doe je zo je best, maar lukt het maar niet om af te vallen? En blijf je trek houden in ongezond eten en snoep? Het zou dan zomaar eens kunnen dat jouw cortisol gehalte niet op peil is. Je hebt natuurlijk niks aan enkel een vermoeden. Om er iets aan te kunnen doen moet je het zeker weten. Alleen dan kun je de juiste maatregelen nemen.

Meten is weten

Natuurlijk kun je naar de huisarts gaan en dit probleem bespreken. Dit biedt echter geen garanties. Wil je snel meten hoe jouw cortisol gehalte ervoor staat? Doe dan zelf thuis een cortisol test van een betrouwbare aanbieder. Hierbij stuur je een urine en speeksel monster op naar een professioneel laboratorium. Zij kunnen exact jouw cortisol gehalte meten en de uitslag retour sturen. Zo weet je snel en eenvoudig hoe je ervoor staat. 

Andere oorzaken

Hoewel moeite met afvallen door hormonale problemen kan komen, is dit geen garantie. Er zijn nog tal van andere oorzaken die invloed kunnen hebben op het behouden van vet. Wil je verder lezen over en gezonde lifestyle voor vrouwen? Bezoek dan Blogvoorhaar en lees verder. Geef vooral niet op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *