Tips

Excursies: als ouder met de school op stap

Buitenschoolse activiteiten spelen een belangrijke rol in de activiteiten van een basisschool. Dit kunnen bijvoorbeeld excursies naar lokale bezienswaardigheden zijn of zelfs bezoeken door oudere kinderen naar verder weg gelegen gebieden.

Voor een maximale ontwikkeling van kinderen

Daarnaast zijn er nog veel meer buitenschoolse activiteiten die van top belang voor de ontwikkeling van kinderen zijn. Want niet alles kan immers op school onderwezen worden. Buitenschoolse activiteiten voor jouw kind kunnen fysiek, intellectueel of creatief van aard zijn. Ze kunnen daarbij belangrijke levensvaardigheden op verschillende ontwikkelingsgebieden opbouwen.

Excursies in de natuur

Als kinderen samen met begeleiders via een excursie de natuur ingaan, dan is er heel veel dat zij door dit buitenleven te verkennen over hunzelf en het milieu kunnen leren. Zeker als zij anders enkel door de complexiteit van het moderne digitale tijdperk navigeren, ofwel veel achter hun tablet hangen.

Voor de veiligheid bij veel buitenschoolse activiteiten voor de basisschool, zoals excursies, hebben de hulp van de ouders van de kinderen nodig om dit zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Dit niet alleen om de groep kinderen ergens naartoe te kunnen rijden, maar alsook om ze daar te begeleiden.

Een aandenken als herinneringsgeschenk

Als een groep kinderen op een interessante excursie gaat, dan is het heel leuk om hen een aandenken, zoals een t-shirt, te schenken die hen aan deze leerzame activiteit herinnert. Je kunt ook herbruikbare waterflessen bedrukken om deze niet alleen heel nuttig op een fieldtrip (in de natuur) mee te nemen, maar daarna tevens op school te gebruiken. Dat scheelt het gebruik van wegwerp drankverpakkingen en zal het milieu tevens minder vervuilen.

Zo’n bedrukt cadeau is natuurlijk ook een leuk herinneringsgeschenk voor de ouders en/of andere begeleiders die aan een buitenschoolse activiteiten meedoen. Want in het drukke gezinsschema van velen is het niet alleen moeilijk om de juiste vrijwilligers mee te krijgen, maar ook om ze aan te sporen het wat vaker te doen. Zo kan een kleine beloning een fijne impact hebben.

Een buitenschoolse activiteit als katalysator

Eén van de leukste dingen aan de kindertijd is om de dingen te doen die je buiten de klas leuk vindt. Er is voldoende bewijs dat de vele verrijkingsprogramma’s buiten de basisschool lessen de sociale en de leervaardigheden van kinderen stimuleren. Gelukkig zijn er meer keuzes dan ooit voor kinderen om een bezigheid te vinden die een ware passie kan aanwakkeren. Een excursie in de natuur of een museum kan hier een prima katalysator voor zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *