Tips

Ga je samenwonen? Lees over de voor- en nadelen van een samenlevingscontract

samen

Een samenlevingscontract is een overeenkomst waarin je afspraken maakt over samenwonen. Je kunt met meerdere mensen tegelijk een samenlevingscontract hebben. De volgende afspraken zijn voorbeelden van afspraken van het samenlevingscontract:

 • het verdelen van uitgaven voor boodschappen, kleding, kosten van levensonderhoud enzovoort;
 • de betaalrekening(en);
 • de kosten voor het onderhouden en opvoeden van kinderen;
 • de verdeling van bezittingen in geval van scheiding;
 • De clausule over de verdeling van de bezittingen. De gemeenschappelijke bezittingen gaan bij een overlijden over op de langstlevende partner.

Kosten opstellen samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een notariële akte, wat betekent dat deze door een notaris opgesteld en ondertekend wordt. Er zijn talloze aanbieders waar je dit online kunt. Aanbieders zijn:

 • Nunotariaat.nl €199,-
 • Notarisvandaag.nl €179,-
 • doehetzelfnotaris.nl €249,-

Laat ook altijd een testament opstellen samen met het samenlevingscontract. 

Wat zijn de verschillen met een geregistreerd partnerschap?

In de praktijk bestaat er nog enige onduidelijkheid over de verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en samenwonen met een samenlevingscontract.

 • Een geregistreerd partnerschap is een wettelijke vorm van samenwonen tussen twee personen. Het aangaan van een geregistreerd partnerschap gebeurt, net als bij een huwelijk, bij de gemeentelijke administratie.
 • Bij overlijden en scheiding in een geregistreerd partnerschap gelden soortgelijke regels als in een huwelijk. Bij overlijden van een van de partners gaat bij de verdeling van de erfenis de helft van de bezittingen en schulden over op de langstlevende partner. Bij scheiding moet alles gelijk verdeeld worden. 
 • Een samenlevingscontract, daarentegen, is een schriftelijke overeenkomst tussen de mensen die samenwonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap. Zonder verdere afspraken in het samenlevingscontract, blijven alle bezittingen en schulden automatisch gescheiden.

Voordelen samenlevingscontract

Dat de gemeenschappelijke bezittingen naar de langstlevende partner gaan, kan in het samenlevingscontract bepaald worden.

 • Zonder samenlevingscontract krijg je geen partnerpensioen.
 • Het is ook mogelijk een overlevingsclausule toe te voegen. In dat geval krijgt de overlevende partner het volledige eigendom van alle bezittingen.
 • Hoewel je ook je relatie kunt beëindigen. Hoe regel je een gelijke verdeling van de inboedel? Je kunt dit alles regelen in het samenlevingscontract. Wat je ook beslist, het is altijd raadzaam je bij een notaris te laten informeren over de ins en outs van een samenlevingscontract.

Nadelen samenlevingscontract

Een samenlevingscontract heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen.

 • Na verloop van tijd zul je nieuwe spullen kopen. Bij elke (grote) aankoop, zoals een televisie of auto, moet je het contract veranderen. Tenzij je afspreekt dat alles wat je koopt na het tekenen van een samenlevingscontract gemeenschappelijk eigendom is.
 • Als je zou scheiden en kinderen zou krijgen, dan zou de alimentatie niet automatisch geregeld worden, tenzij er een andere afspraak gemaakt is.
 • Als je een geregistreerd partnerschap zou aangaan of je zou trouwen, dan zou het contract automatisch beëindigd worden.

Kinderen

Een kind is volgens de wet altijd het kind van de moeder. Maar als de ouders niet getrouwd waren, wordt een kind niet automatisch wettelijk gezien als het kind van de vader. De vader moet het kind eerst erkennen. Ook als de ouders een samenlevingscontract hebben. Door het kind te erkennen krijgt de vader niet automatisch het ouderlijk gezag. Als de ouders toch gezamenlijk gezag willen, kunnen ze dat bij de kantonrechter aanvragen.

Beëindiging van een samenlevingscontract en alimentatie

Bij het beëindigen van een samenlevingscontract krijgt de (ex) partner niet automatisch partneralimentatie, behalve als dat in het samenlevingscontract geregeld is. Als dit niet in het contract geregeld is en een van de partners wil partneralimentatie, dan is het aan de rechter om hierover een uitspraak te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *