Tips

De voordelen van het drinken van groentesapjes

groentesapje

Groentesappen bestaan uit het mix van het sap van verschillende groentesoorten. Ze zijn een makkelijke manier voldoende groente binnen te krijgen. Het wordt gezien als het gezondere alternatief voor vruchtensap omdat groentesap veel minder suikers bevat. In dit artikel ga je alles over groentesappen te weten komen. 

Gezondheidsvoordelen

Belangrijkste reden om groentesappen te gaan drinken zijn de gezondheidsvoordelen. Deze zullen we hieronder benoemen. 

Gezondheidsvoordeel 1: gemak

Het drinken van groentesap kan je het beste vergelijken met het eten van groenten of rauwkost. Je krijgt er immers dezelfde vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen mee binnen. Ten opzichte van het eten van groenten is het drinken van groenten makkelijker en sneller. Je zou dit zelf onderweg kunnen doen en er is altijd wel tijd voor. Het bereiden en eten van bijvoorbeeld een salade vormt voor veel mensen een drempel omdat het veel tijd kost. Groentesap neemt deze obstakels weg zodat het lichaam voorzien wordt van de nodige groente. 

Gezondheidsvoordeel 2: je krijgt voldoende groente binnen

Gezondheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun adviezen voor het eten van groenten en fruit naar boven bij gesteld. Het advies was om dagelijks 200 gram groente te eten. Het Voedingscentrum heeft dit naar boven bijgesteld naar 250 gram groente per dag. Onderzoeken hebben aangetoond dat we minimaal 250 gram groenten per dag nodig hebben voor een goede gezondheid, de eerder geadviseerde 200 gram groente is niet toereikend. Dit is deels te verklaren door landbouwgronden die armer worden, hierdoor bevatten groenten minder mineralen en spoorelementen als vroeger.

Voor veel mensen vormt het een grote uitdaging om dagelijks 250 gram groente te eten. Om aan deze hoeveelheid te komen zou je bij zowel ontbijt als lunch ook groente moeten eten. Dat is iets wat veel mensen niet doen omdat het niet aansluit op de voedingsmiddelen die ze gewend zijn om te eten. Zo is het bijvoorbeeld lastig om ontbijtgranen te combineren met rauwkost. Groentesappen bieden daarom uitkomst. Voor het bereiden van 1 glas groentesap is ongeveer 400 gram groente nodig. Door het drinken van 1 glas groentesap krijg je daardoor in één keer je dagelijkse behoefte aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen. 

Gezondheidsvoordeel 3: goede opname

De vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen uit groentesappen zijn makkelijk door de darmen te absorberen dan die uit groente. Als we groente of rauwkost eten dan ligt een deel van de voedingsstoffen verscholen tussen de voedingsvezels. Bij veel mensen zal het lichaam er niet in slagen om alle voedingsstoffen uit de groente te onttrekken. Dit is het geval bij mensen bij wie onvoldoende spijsverteringsenzymen worden aangemaakt, bij mensen die hun eten onvoldoende kauwen en bij mensen bij wie de darmwand beschadigd is.

De voedingsstoffen uit groentesap worden ook veel beter door het lichaam opgenomen dan de vitamines en mineralen uit vitaminepillen. Dit komt omdat vitamines en mineralen in supplementen niet altijd gebonden zijn aan de natuurlijke stoffen zoals ze in de natuur ook voorkomen. Dit is met name het geval bij de goedkopere supplementen, terwijl daar bij de duurdere supplementen beter rekening mee gehouden is.


Gezondheidsvoordeel 4: veel voedingsstoffen

Groenten zijn enorm rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, spoorelementen en bioactieve stoffen. Het lichaam heeft deze nodig om gebrekziekten te voorkomen. Deze voedingsstoffen zijn ook van belang voor een goede energiestofwisseling en een sterk immuunsysteem.

Gezondheidsvoordeel 5: weinig suiker

Vruchtensap bevat ook veel vitamines en antioxidanten. Toch is groentesap gezonder om te drinken. Dit komt omdat groentesap wat rijker in mineralen en spoorelementen is en nauwelijks suikers bevat. Fruit bevat van nature veel vruchtsuikers. Als je vers fruit eet is dat niet zo’n issue. Bij het drinken van vruchtensap wordt dat wel een issue. Op de eerste plaats omdat vruchtensap van meerdere vruchten wordt gemaakt. Zo worden 4 appels gebruikt voor het maken van 1 glas appelsap. Je drinkt in 1 keer de hoeveelheid suikers van 4 appels, terwijl je nooit in 1x 4 appels zou opeten. Bij vruchtensap ontbreken tevens de voedingsvezels. Door het ontbreken van de vezels wordt de opname van het suiker niet afgeremd en gaan de suikers rechtstreeks de bloedbaan in. Dit geeft grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt voor energiedips maar kan ook chronische ziekten, zoals diabetes type 2, uitlokken.

Gezondheidsvoordeel 6: goed voor de bloeddruk

Voor het reguleren van de bloeddruk zijn 2 mineralen van belang: natrium (zout) en kalium. Tussen deze 2 mineralen moet een zekere balans zijn voor een gezonde bloeddruk. Omdat veel voedingsmiddelen zout bevatten wordt bij veel mensen de bloeddruk te hoog. Kalium is een mineraal wat van nature in groente zit. Door voldoende groentesap te drinken en groente te eten krijg je voldoende kalium binnen om de natrium- en kaliumspiegels in balans te brengen. Het blijft dan overigens nog steeds van belang om bewust met zout om te blijven gaan en hier niet te veel van te gebruiken. 

Hoe je groentesap maakt

Voor het maken van groentesap heb je een slowjuicer nodig. Deze perst het sap uit de groente zonder deze te verhitten. Hierdoor blijven de vitaminen en antioxidanten bewaard. Het grote voordeel van een slowjuicer ten opzichte van een blender is dat alle stukjes en vezels eruit worden gefilterd. Een nadeel van een slowjuicer is dat deze wel wat duurder in aanschaf is. Heb je nog geen slowjuicer en wilt je er eentje gaan aanschaffen let er dan op dat deze makkelijk schoon te maken is en niet al te luidruchtig.

Voor het maken van groentesap kan je het beste gebruik maken van groentesap recepten. Zo weet je precies welke groente en fruitsoorten je met elkaar kunt combineren voor een lekker sapje. Groentesappen zijn het lekkerst als ze gekoeld zijn. Je kunt ze daarom, na bereiding, het beste even in de koelkast zetten of er een paar ijsklontjes in doen. In de koelkast kan je je groentesappen een dag bewaren en in de vriezer een paar maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *