Tips

Een eigen paard: wat komt hier allemaal bij kijken?

Een eigen paard

Het is zover. Eindelijk is het mogelijk om jouw grote droom te verwezenlijken. Binnenkort komt dan echt jullie nieuwe paard of pony. Terwijl je ondertussen maanden bezig bent geweest om het juiste paard te zoeken en een goed slaapplaatsje voor hem of haar te creëren, zijn er natuurlijk ook nog altijd andere dingen die van belang zijn om jouw paard een goed thuis te geven. Wil jij 100% voorbereid zijn? Een bezoekje aan online Ruitersport Nedlandic.nl voor allerlei benodigdheden én het lezen van de onderstaande tips doen wonderen!

Aan huis houden of in een stal plaatsen?


Er zijn verschillende manieren waarop je een eigen paard kunt houden. Wanneer je zelf niet de voorzieningen of ruimte hebt om een paard aan huis te houden, dan kan je er voor kiezen om je eigen paard in een stal nabij te plaatsen. De meeste stallen bieden een volpension, waardoor het niet noodzakelijk is om ook nog zelf voer te kopen. De paarden worden daar prima verzorgd en krijgen alles wat ze nodig hebben als je er niet bent.

Als het mogelijk is om een paard aan huis te houden, dan sta je natuurlijk voor een grotere uitdaging. Allereerst zal er een goede stal en eventueel een extra paardenbak moeten worden aangelegd. Vraag hiervoor wel altijd –  indien nodig – een vergunning bij de gemeente, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Schaf daarnaast ook de juiste voeding en andere attributen aan. Denk in elk geval aan kwalitatieve hooiruiven paarden kopen en vul deze met voldoende hooi. Haal daarnaast goed krachtvoer zoals biks of muesli in huis. In de zomer is het tevens belangrijk om meer aandacht aan je paard te besteden en in elk geval een liksteen in zijn stal te plaatsen. Door het zweten kan hij veel vitamines verliezen en hiermee vang je dit verlies een beetje op.

Schaf een poetskoffer aan

Het is natuurlijk van essentieel belang om je paard zo schoon en gezond mogelijk te houden. Wanneer je veel aandacht aan hygiëne besteedt, zal je paard ook minder snel ziek worden en daar hebben jullie allebei profijt van. Er zijn winkels waar je kant- en klare poetskoffers voor paarden kunt aanschaffen, maar de meeste mensen kiezen er voor om deze geheel zelf samen te stellen. Hier moeten in elk geval de volgende dingen in meegenomen worden:

  • Een roskam van rubber
  • Sponsen
  • Shampoo
  • Schaar
  • Hoefolie en borsteltje
  • Anti-klitmiddel voor manen en staart
  • Harde en zachte borstel
  • Zweetmes

Hou er tevens rekening mee dat je paard ook kleine verwondingen kan oplopen. Dan is het wel zo prettig als je hem ter plekke kunt behandelen. Haal daarom ook altijd een EHBO-koffer in huis om hem direct hulp te kunnen verschaffen.

Extra benodigdheden

Het was altijd al jouw ultieme droom om over een eigen paard te beschikken. Toch is het wel belangrijk om jezelf de ‘waarom’ vraag te stellen. Waarom wil je een eigen paard? Simpelweg om lange ritten te kunnen maken? Of omdat het verzorgen van een paard veel voldoening geeft? Of misschien wel omdat je een ruitersport wilt beoefenen en hier je eigen paard voor wilt gebruiken? In dat geval heb je natuurlijk andere dingen nodig dan mensen die geen ruitersport beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan een paard hindernis om samen te trainen. Door te bepalen waar je het paard precies voor gaat gebruiken, weet je ook welke extra benodigdheden je in huis moet halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *