Tips Vrouwen

De relatie tussen halfbroers en zussen

De relatie tussen halfbroers en zussen

Halfbroers en halfzussen hebben een bijzondere relatie. Ze zijn familie, maar delen niet beide ouders. Soms komen zij elkaar later in hun leven tegen, soms is de een bij de geboorte van de ander. Soms willen ze niets met elkaar te maken hebben, hebben ze ruzie en schreeuwen ze naar elkaar. Soms gaat het juist goed, worden ze close en hebben ze veel plezier. Het is een ambivalente relatie, net als bij volle broers en zussen.

Als broers en zussen, en dus ook halfbroers en zussen, een hechte band hebben zorgt dit voor positieve gevolgen. Het zorgt namelijk voor een hoger welzijn. Depressies en angstklachten komen minder vaak voor bij mensen die een sterke relatie hebben met broers en zussen. Het zorgt ook voor minder agressief gedrag.

Additieve genetische relatie

Je deelt het meeste DNA met je ouders en je volle broers/zussen. De additieve genetische relatie slaat op het percentage DNA dat twee mensen gemeen hebben. Bij een kind en de ouders is dit 50 procent. Bij volle broers en zussen is dit ook 50 procent. Bij halfbroers en zussen, is dit 25 procent. Bij grootouders is dit ook 25 procent. Jouw DNA en dat van je grootouders komen dus net zoveel overeen als dat van jou en je halfbroer/zus. Het is familie die op genetisch gebied dicht bij je staat en binnen je eigen bubbel past.

DNA test

Als je wil weten of je een halfbroer of zus hebt, is het een optie om een DNA test te doen. Er kan dan gekeken worden of er een gezamenlijke ouder is. De test kan met ouders worden gedaan, dit zorgt voor een nauwkeurige uitslag. Mocht dit geen optie zijn, dan is dit geen probleem. De test kan ook zonder ouders gedaan worden. Of er ouders meedoen heeft wel gevolgen voor de kosten van de DNA test. Toch wordt er wel aangeraden een of meerdere moeders mee te laten doen. In dit geval kan het lab namelijk het DNA dat is doorgeven van moeder op kind isoleren, en zich volledig focussen op overige overeenkomsten tussen vermeende halfbroer en zus. Je kan de test zelf thuis doen. Er zal dan een pakketje opgestuurd worden, met alle benodigdheden zoals een wattenstaafje. Het wangslijmvlies stuur je op naar het lab, en binnen een paar dagen kan je anoniem de uitslag krijgen.

De kosten van een DNA test zijn afhankelijk van de situatie. Een halfbroer-zus test kost € 219,00 euro. Hier kunnen nog kosten bij komen als het voor rechtsgeldigheid is, als het om meer dan twee broers/zussen gaat en als er een of twee moeders meedoen.

Extra kosten DNA test  
rechtsgeldigheid + € 159,00
Drie broers/zussen + € 79,00
Vier broers/zussen + € 149,00
Vijf broers/zussen + € 219,00
Een moeder + € 29,00
Twee moeders + € 49,00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *