Tips

Bereidingsmogelijkheden van aardappels

patat

Met aardappels kun je alle kanten op, afhankelijk wel gerecht je voor ogen hebt. Voor verschillende gerechten zijn bepaald type aardappels nodig. Het verschilt natuurlijk nogal of je een stamppot wilt maken, of een aardappelsalade. Daarom nemen we in dit artikel de vele mogelijkheden en bereidingswijze van aardappels met je door. Welke koop je voor welk doeleinde en hoe bereid je ze? Je leest het hier.

Krieltjes, met schil

Krieltjes zijn kleine jonge aardappeltjes, je kunt ze met schil en al bakken. Zijn ze iets te groot dan halveer je ze. Wel even wassen van tevoren natuurlijk. Wil je de krieltjes snel opgebakken hebben, dan blancheer je ze even van te voren (circa 3 minuten koken). Wie voor gemak gaat kan ook geblancheerde aardappelpartjes met schil van Cêlavita kopen, die gemarineerd en gekruid zijn.

Schil bij voorkeur de krieltjes niet. Bij hele jonge aardappels is de schil niets meer dan een lossig vliesje. Bij iets oudere krieltjes is de schil iets dikker, maar in beide gevallen heerlijk met schil en al te nuttigen én vitamines blijven ook nog eens beter geconserveerd.

Krieltjes zijn heerlijk om te gebruiken als:

  • gebakken aardappels;
  • gekookte aardappels, lekker met asperges, ham, ei en Hollandaisesaus;
  • in koude aardappelsalade

Kruimige aardappels

Kruimige aardappels zijn uitermate geschikt als stamppot basis. Je wilt de aardappels gemakkelijk fijn kunnen stampen en mengen. Daarnaast hebben kruimige aardappels een volle smaak (koop dan wel kwaliteitsaardappels). Gebruik altijd wat volle melk en een flinke klont roomboter om de stamppot af te ronden.

Tip: kook de aardappels apart van de stamppot-groente. Voeg je beide toch bij elkaar tijdens het kookproces (want makkelijk, aangezien beiden later samen wordt gestampt) dan kan het gebeuren dat de aardappels niet goed gaar koken. Bijvoorbeeld zuurkool moet echt apart gekookt worden; door het zuur wat vrijkomt raken aardappels niet gaar. 

Je kunt kruimige aardappels voor stamppotten in kleine stukjes snijden en koken, de kooktijd wordt aanzienlijk verkort indien je kleine stukjes snijdt, wel zo gemakkelijk. 

Vastkokende aardappels

Vastkokende aardappels kun je voor 100-en-1 gerechten inzetten. Van gebakken aardappels tot gepofte aardappels of gekookte aardappels. Je gebruikt ze ook voor koude salades, omdat ze mooi in vorm blijven. Kook vastkokende aardappels niet te lang voor salades. Ook vastkokende aardappels kunnen uit elkaar brokkelen wanneer je ze te lang kookt. Kook de vastkokende aardappels in kleinere partjes, zo kun je ze later gemakkelijker snijden en zijn ze sneller gaar. 

Patat maken van aardappels

Wil je zelf patat maken maar weet je niet welke aardappels je hiervoor nodig hebt? De allerbeste ‘patat aardappels’ zijn de oer-Hollandse Bintjes, maar ook de Agria scoort erg goed. De smaak van je friet valt of staat bij de keuze voor de juiste aardappel en het afbak proces in verse plantaardige olie. 

Gebruik om patat te bakken plantaardige olie en de échte patat aardappels. Bak de friet niet in één keer af, maar bak de friet eerst ca. 5 minuten voor op 160C. Laat hierna tientallen minuten afkoelen, om vervolgens de friet op 180C af te bakken (zodra de friet bruin genoeg is kan deze uit de friteuse).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *