Uncategorized

Zo maak je je koffiemachine schoon

koffiemachine

Het schoonmaken van je koffiemachine. Het klinkt heel logisch dat dat moet gebeuren. Maar ik durf te wedden dat heel veel mensen dit niet of nauwelijks doen. Het is een klusje die wij maar al te graag overslaan. Toch is het wel belangrijk dat dit gebeurt en het hoeft helemaal niet veel tijd of werk te kosten. Met de juiste spullen heb jij binnen no time weer een schoon apparaat waar je weer lekkere en verse koffie mee kunt zetten. Tijd dus om je koffiemachine erbij te pakken en deze een grondige schoonmaakbeurt te geven. Je wilt immers geen koffie uit een vieze machine die vol met bacteriën en kalk zit, toch? Het is wel handig om te weten welke spullen je hiervoor nodig hebt en hoe je het schoonmaken vervolgens moet gaan aanpakken, maar ik kan je nu alvast beloven dat het makkelijker is dan je in eerste instantie denkt.

Dé schoonmaakspullen voor het schoonmaken van je apparaat

In de winkel en op het internet zijn wel honderden en misschien zelfs wel duizenden verschillende soorten schoonmaakmiddelen te krijgen die zouden moeten helpen bij het schoonmaken en het ontkalken van jouw koffiemachine. Maar niet elk middeltje werkt even goed. Om te voorkomen dat jij je geld uitgeeft aan iets dat helemaal niet helpt bij het reinigen, geven we een aantal opties die je kunt gebruiken. Ten eerste zijn er tal van ontkalkingstablet en ontkalker koffiemachine te verkrijgen in de winkels. Ontkalkers zijn waterontharders die hard water omzetten in zacht water door het kalkgehalte van het water te verminderen. De meeste waterontharders doen dat volgens het principe van ionenuitwisseling, maar ze kunnen ook werken via omgekeerde osmose of elektromagnetisme. Ontkalkingstabletten zijn een zeer goede optie om de kalk uit je koffiemachine te verwijderen. Het fijne hieraan is ook dat ze helemaal niet duur zijn. Vaak zijn ze voor een paar euro al te koop in de winkel of online. Mensen ontkalken hun apparaten ook vaak met azijn, maar dit lost de kalk niet op en op den duur kunnen de buizen verstopt raken met kleine kalkdeeltjes. Niet zo heel handig dus.

Hoe vaak en hoe moet je je machine schoonmaken?

Koffiezetapparaten moeten over het algemeen een keer in de maand schoongemaakt worden. Dat is nog best wel vaak zou je misschien kunnen denken, maar zeker als je het apparaat dagelijks gebruikt en dan ook nog een meerdere keren per dag, dan is dat helemaal niet zo gek. Om te beginnen met het schoonmaken is het handig om het bakje dat de koffie opvangt te legen en om te spoelen. Je kunt deze in de vaatwasser zetten of even met de hand en wat zeep reinigen. Vervolgens doe je ⅓ schoonmaakazijn en ⅔ water in het koffiezetapparaat. Zet daarna het apparaat aan. Het water met azijn reinigt de leidingen en buizen in de machine schoon. Doe daarna schoon water in het apparaat en spoel het nog een keer of twee. Ruik en proef daarna het water om te kijken of het nog naar azijn smaakt. Je wilt natuurlijk niet dat je koffie straks naar azijn gaat smaken. Het spoelen met azijn in combinatie met een ontkalker is de perfecte combinatie om je koffiemachine weer helemaal spik en span te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *