Uncategorized

Scheiden met kinderen, wat komt er allemaal bij kijken?

Een scheiding is altijd verdrietig, zeker als er jonge kinderen in het spel zijn. De gezinssamenstelling verandert, en daarbij ook de dynamiek binnen het gezin. Vooral voor kinderen is het belangrijk dat ze een stabiele thuissituatie hebben en dat ze een plek hebben waar ze zich veilig voelen. Door een scheiding kan het gevoel van veiligheid een deuk oplopen. Ineens hebben ze twee huizen en weten ze niet meer waar ze zich thuis voelen. Het is daarom erg belangrijk en zelfs wettelijk verplicht om goede afspraken te maken als je gaat scheiden en er zijn kinderen in het spel.

Het vertellen

Als eerste moet natuurlijk aan de kinderen verteld worden dat papa en mama gaan scheiden. Voor de een zal dit als een verrassing komen, terwijl een ander het allang zag aankomen door de vele ruzies. Vertel het bij voorkeur samen aan de kinderen en neem er goed de tijd voor. Het kan ook zo zijn dat je kind niet helemaal begrijpt wat scheiden is en wat er allemaal gaat veranderen. Vertel eerlijk en duidelijk aan je kinderen wat de gevolgen van de scheiding zullen zijn en hoe hun leven er nu uit komt te zien.

Ouderschapsplan

Als je kinderen hebt en je gaat scheiden, is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Deze mediator in Den Bosch kan je daarbij helpen. In dat ouderschapsplan moet worden opgenomen hoe de zorg voor de kinderen verdeeld wordt. Blijven kinderen bij de moeder wonen of gaan ze juist met vader mee? En zien ze de andere ouder slechts in het weekend of kies je voor co-ouderschap? Al deze zaken worden benoemd in het ouderschapsplan. Daarnaast wordt er ook verteld hoe de kosten voor de opvoeding verdeeld worden. Daarbij komt ook alimentatie om de hoek kijken. Wie betaalt wat aan alimentatie? Dat zal afhankelijk zijn bij wie de kinderen de meeste tijd doorbrengen. Als alle afspraken in het ouderplan zijn opgenomen, kan de scheiding rondgemaakt worden door deze in te dienen bij de rechtbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *