Tips

Op een goede manier uit elkaar

juridisch

Een echtscheiding is vaak een ingrijpende gebeurtenis die verdriet, onbegrip en spanningen met zich meebrengt. 

Daarnaast is een echtscheiding niet alleen emotioneel een lastig proces: ook op praktisch vlak komt er veel bij kijken. Om een scheiding in goede banen te leiden en goed af te handelen, roepen veel mensen de hulp in van een pro-deo advocaat bij echtscheiding. Zo kunnen zij op een goede manier uit elkaar en zijn alle zaken geheel geregeld.

In dit artikel lees je hoe meer over hoe een pro-deo advocaat echtscheiding kan begeleiden. 

  1. Echtscheiding: een advocaat is verplicht

De kogel is door de kerk: je partner en jij gaan scheiden. In Nederland werkt het dan zo dat die echtscheiding officieel moet worden uitgesproken. Dit gebeurt in de rechtbank. Die procedure valt onder het civiel recht. Om de procedure in gang te zetten, is het verplicht om een scheidingsadvocaat in te roepen. 

Ben je het met elkaar eens over de scheiding, dan kun je een gemeenschappelijk verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Je hebt dan maar één advocaat nodig om jou en je partner te vertegenwoordigen in de rechtbank.

Komen jullie er samen niet uit, dan hebben jullie allebei een advocaat nodig. Als je een eigen advocaat inschakelt, kan hij een verweer voor je indienen bij de rechtbank als je partner een eenzijdig verzoekschrift tot scheiding heeft ingediend.

  1. Goedkope advocaat: pro deo advocaat bij echtscheiding

Iedereen weet: een advocaat is niet gratis. Zeker als je niet samen één advocaat hebt, maar in je eentje een advocaat moet bekostigen, kan dit flink in de papieren lopen.

Een manier om een goedkope advocaat te regelen voor je scheiding, is door te kiezen voor een pro deo advocaat. Dit heet ook wel een advocaat die ‘op basis van toevoeging’ werkt. 

Niet iedereen heeft recht op een pro deo advocaat. De pro deo advocaat is er voor mensen die alleen met een pro deo advocaat echtscheiding kunnen bekostigen, dus mensen die niet de middelen hebben om een normale advocaat te betalen. 

Dit is hoe een pro deo advocaat echtscheiding minder duur maakt: de kosten van een advocaat bij een scheiding vormen vaak de grootste kostenpost. Met een pro deo advocaat echtscheiding aanvragen is stukken goedkoper: je krijgt het overgrote deel van de kosten vergoed. De pro deo advocaat is voor jou een goedkope advocaat, doordat de overheid een groot deel van de gemaakte advocaatkosten betaalt.

Deze regeling is er zodat iedereen goed uit elkaar kan, dus op een manier waarbij er geen losse eindjes zijn en alle zaken omtrent bijvoorbeeld het vermogen en de kinderen goed geregeld zijn.

  1. Hulp pro deo advocaat echtscheiding: heb ik er recht op?

Wil je weten of jij met de hulp van een pro deo advocaat echtscheiding kunt aanvragen? Neem dan contact op met een pro deo advocaat. Hij kent de regels en helpt je verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *