Uncategorized

Is koolhydraatbeperkt eten een goede manier om af te vallen?

Is koolhydraatbeperkt eten een goede manier om af te vallen.v1

Ons voedsel bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten. In veel voedingsmiddelen die we regelmatig eten zitten koolhydraten. Zo zitten er koolhydraten is brood, rijst, pasta, aardappelen en alles waarin bloem of suiker verwerkt is. Als je koolhydraatbeperkt eet dan eet je minder van dergelijke voedingsmiddelen.

Steeds meer mensen eten koolhydraatbeperkt om af te vallen en hun gewicht onder controle te houden. In dit artikel zullen we bekijken of het koolhydraatbeperkt eten een goed manier is om af te vallen.

Het effect op de gezondheid

Als je graag wilt afvallen dan is het goed om te bekijken wat de effecten op de gezondheid zijn. Je wilt tenslotte niet alleen slank zijn maar ook in goede conditie blijven of komen.

Als we er betrouwbare bronnen op na slaan dan kunnen we daaruit opmaken dat het eten weinig koolhydraten gunstig is voor de gezondheid en tegelijkertijd een effectieve methode is om af te vallen. 

Een gezondheidsvoordeel van het eten van weinig koolhydraten is dat je er door afvalt. Een gezond gewicht draagt bij aan het voorkomen van chronische ziekten. Zo helpt het eten van weinig koolhydraten om diabetes type 2 te voorkomen. Voor mensen die diabetes type 2 hebben is het ook goed om minder koolhydraten te gaan eten. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel waardoor minder medicijnen nodig zijn.

Het eten van minder koolhydraten is ook een goede strategie om hart- en vaatziekten te voorkomen. Het verlaagd de bloeddruk en het cholesterol.

Waarom val je af door minder koolhydraten te eten?

Er zijn verschillende strategieën die je kunt volgen als je wilt afvallen. Wat voor een methode je ook kiest, het zal altijd nodig zijn om minder calorieën te eten dan je lichaam verbrand. Omdat verschillende macronutriënten verschillende effecten hebben op o.a. onze hormonen zit er wel verschil tussen de strategieën. 

Een klassieke strategie is afvallen door minder vet te eten. Dit leek in de jaren ’60 van vorige eeuw de meest voor de hand liggende strategie. Wil je minder vet zijn dan zal je minder vet moeten eten was de gedachte. Een nadeel van vetarm eten is dat je hierdoor meer koolhydraten gaat eten. Koolhydraten zorgen voor glucose in de bloedbaan waardoor insuline aangemaakt zal worden. De insuline is nodig om de glucose uit de bloedbaan op te kunnen nemen. Insuline zorgt, bij grote hoeveelheden, ook voor de opslag en het vasthouden van lichaamsvet. Hierdoor wordt het hormonaal gezien lastiger om vet te verbranden. Je werkt het lichaam met een vetarm dieet eigenlijk tegen als het gaat om de vetverbranding.

Een andere klassieke strategie is door caloriebeperkt te eten. De hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten die je eet gaan omlaag, maar de verhoudingen blijven hetzelfde. Deze strategie werkt op zich goed maar is lastig om langer dan 2 weken vol te houden. Dit komt omdat deze strategie zal zorgen voor een hongergevoel. Er is veel wilskracht nodig om dagelijks te moeten vechten tegen een hongergevoel en de meeste mensen zullen hier na 2 of 3 weken aan toe geven.

Een meer moderne strategie om af te vallen is door het eten van minder koolhydraten. Je mag dan meer vetten en eiwitten eten. Deze strategie wordt in veel moderne dieetvormen toepast. Zo zijn het ketogeen dieet, het koolhydraatarme dieet, het Pioppi dieet, het paleo dieet, het Atkins dieet en het mediterrane dieet allemaal gebaseerd op het beperken van de hoeveelheid koolhydraten die je mag eten.

Het eten van minder koolhydraten heeft als voordeel dat het lichaam dan minder glucose in het bloed krijgt. Hierdoor is minder insuline nodig. Het lichaam kan veel beter vet verbranden als de insulinewaarden laag en meer stabiel zijn.

Een belangrijk bijkomend voordeel van weinig koolhydraten eten is dat je er minder honger door krijgt. Dit komt omdat je dan meer vetrijk en eiwitrijk voedsel mag eten. Vetten en eiwitten hebben de eigenschap een goed gevoel van verzadiging te geven. Door het hogere gevoel van verzadiging zal je minder eten en blijft het hongergevoel uit. Met het uitblijven van het hongergevoel is het eten van weinig of geen koolhydraten goed vol te houden.

Het type koolhydraten

Misschien wel even belangrijk als het weinig eten van koolhydraten is de keuze van het type koolhydraten wat je eet. Niet alles wat je eet heeft hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel en daarmee de aanmaak van insuline. Hoe minder insuline aangemaakt wordt hoe makkelijker het is om vet te verbranden.

We kunnen koolhydraten opdelen in twee groepen: de langzame en de snelle koolhydraten. De langzame koolhydraten noemen we ook wel de onbewerkte of gezonde koolhydraten. Ze zitten in groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en pitten.

De snelle koolhydraten zijn de koolhydraten die zitten in bewerkte voedingsmiddelen, ze worden ook wel geraffineerde koolhydraten genoemd. Ze zitten in voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd of waarin gebruik gemaakt is van bloem of meel. Deze koolhydraten zijn snel om te zetten in glucose waardoor ze een piek in de bloedglucose geven. Door deze piek in de bloedsuikerspiegel gaat het lichaam veel insuline aanmaken en komt de verbranding van vet stil te liggen.

Wil je afvallen door het eten van weinig koolhydraten dan is het daarom verstandig om de langzame koolhydraten te eten, op de momenten dat je deze wel eet.

Helemaal geen koolhydraten?

Helemaal geen koolhydraten is een manier om snel af te vallen. Het is echter vrijwel niet te doen om volledig koolhydraatvrij te eten omdat in de meeste voedingsmiddelen wel koolhydraten zitten. Als je helemaal geen koolhydraten meer eet dan kan dit ook nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Zo kunnen spieren zich slecht herstellen zonder koolhydraten en loop je het risico op psychologische problemen. Veel mensen voelen zich ook moe en sloom als ze geen koolhydraten meer eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *