Tips Wonen

Geld lenen zonder zorgen: hier moet je aan denken

Geld lenen zonder zorgen hier moet je aan denken

Geld lenen. We ontkomen er bijna geen van allen aan. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er op dit moment geld geleend moet worden. Bijvoorbeeld door onvoorziene uitgaven net als het spaargeld volledig op is. In dat geval is een lening aanvragen de beste optie. Toch heeft dit best een slecht imago. Mensen zijn vaak bang dat ze in de financiële problemen komen als ze geld lenen. Gelukkig hoeft dit niet het geval te zijn. Verantwoord lenen is heel goed mogelijk. Hierbij moet je echter wel goed weten waar je op moet letten. Verantwoord lenen, hoe doe je dat eigenlijk?

Leen nooit meer dan nodig is

Geld lenen kost geld. Zie een lening dan ook zeker niet als extra financiële ruimte. Uiteindelijk zal je het bedrag plus extra rente terug moeten betalen. Daarom leen je nooit meer dan absoluut noodzakelijk is. Heb je nog wat spaargeld? Zet dit dan ook in. Op die manier hou je de kosten zo laag mogelijk.

Geschikte leenvorm

Er zijn heel veel verschillende leenvormen mogelijk. Goede voorbeelden zijn:

–          Een persoonlijke lening

–          Een doorlopend krediet

–          Kopen op afbetalen

–          Leasen van een auto of product

De persoonlijke lening wordt verreweg het meest gekozen. Deze lening biedt dan ook veel zekerheid. Je weet van tevoren precies waar je aan toe bent. De rente staat vast, net als de aflossingstermijn en het bedrag dat je wil lenen. Dit bedrag wordt na overeenkomst direct op de bankrekening gestort. Daarna begint het aflossen. Een persoonlijke lening is erg geschikt wanneer je eenmalig een groot bedrag wil lenen.

Dan is er ook nog een doorlopend krediet. Dit is een zeer flexibele lening. Het enige wat van tevoren wordt afgesproken is het kredietlimiet. Welk bedrag kun je maximaal lenen? Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je aflost. Daarnaast is het mogelijk om gedurende die eerste periode tussentijdse aflossingen weer opnieuw op te nemen. Dit is een handige lening wanneer je niet precies weet hoeveel je nodig hebt. Bijvoorbeeld tijdens een verbouwing. Wel moet je hierbij heel verantwoord met het geld kunnen omgaan. Bovendien ligt de rente veel hoger dan bij een persoonlijke lening.

Passend looptermijn

Bedenk ook goed hoe lang het mag duren voordat de lening volledig is afgelost. Dit wordt ook wel de looptermijn genoemd. Belangrijk is dat deze past bij de hoogte van de lening en het product of dienst dat hiermee gekocht wordt. Stel, je koopt een apparaat met een levensduur van slechts vijf jaar. Dan wil je niet dat je langer aan het afbetalen bent dan dat je hier plezier van zult hebben. Dat zou zonde zijn. Kies daarom voor een looptermijn die past bij de levensduur van het product.

Bedenk tevens goed dat je duurder uit bent als je de lening over een langere periode blijft spreiden. Betaal je elke maand meer? Dan ben je er sneller vanaf én betaal je onder de streep minder rente. Wel betekent dit dat de maandelijkse lasten tijdelijk een stuk hoger worden. Indien er voldoende financiële ruimte is, is dit echter wel de meest voordelige keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *