Tips

5 manieren om brand te voorkomen

brandalarm

Als het op brandveiligheid aankomt, is het altijd goed om je voor te bereiden, maar het is beter om het te voorkomen. Denk er bijvoorbeeld aan om kaarsen uit te blazen, dat is iets simpels om in ieder geval rekening mee te houden. Er zijn nog meer zaken waar je rekening mee moet houden als we het hebben over brandpreventie. Deze willen we je graag in de onderstaande tekst nader uitleggen.

1. Breng iedereen op de hoogte van brandrisico’s en -veiligheid

Het eerste en belangrijkste wat je kan doen is ervoor zorgen dat iedereen in het huishouden is voorgelicht over brandveiligheidsmaatregelen, ook kinderen. Hoeveel van ons verlaten de keuken terwijl het eten op het fornuis staat te koken? Zelfs als het maar even is om de deur te openen of de wasmachine aan te zetten. Het antwoord is waarschijnlijk het merendeel van ons. Echter is dit onveilig, en toch doen we het. Het is dus goed om bijvoorbeeld via de website van de Nederlandse Brandweer een plan uit te stippelen en iedereen in de familie in te lichten over dit plan. Zodat iedereen weet wat hem/haar te doen staat als het zo ver komt.

2. Test rookmelders

Het wordt aangeraden om rookmelders één keer per maand te testen en de batterijen twee keer per jaar te vervangen. Maar een minder bekend detail is dat het het beste is om het alarm zelf elke 10 jaar te vervangen. Dit is namelijk de gemiddelde levensduur van een rookmelder. Als het zover is, kan je overwegen om over te stappen op slimme detectoren. Deze maken verbinding met Wi-Fi en sturen waarschuwingen naar je telefoon wanneer een alarm afgaat of de batterijen moeten worden vervangen.Je kan het ook upgraden naar een combi melder die naast rook ook koolmonoxide controleert. Houdt hiernaast ook in gedachte dat het vanaf 1 juli 2022 verplicht wordt om ook in bestaande bouw op iedere verdieping minimaal 1 rookmelder moet hangen.

3. Bewaar brandbare voorwerpen op een veilige plaats

Opgehoopte grasresten en droge bladeren kunnen warmte creëren en brand veroorzaken. Houd, na een dag hard werken in de tuin, het afval op een veilige afstand van het huis en gooi het zo snel mogelijk weg.Andere veel voorkomende brandbare huishoudelijke voorwerpen zijn bijvoorbeeld haarlak en andere spuitbussen. Houd alle spuitbussen uit de buurt van open vuur of vlammen. Bakspray moet ver van het fornuis en de oven worden gehouden. Of wat dacht je van benzine en verfverdunner. Bewaar benzine en verfverdunner buiten de regen en in een overdekte, goed geventileerde ruimte, maar niet in huis. Meel mag nooit worden gebruikt om een vetbrand te blussen, want het is licht ontvlambaar en mogelijk explosief. Het komt echter niet al te vaak voor dat dit gebruikt wordt, maar toch is het goed om hier vooraf bij stil te staan.

4. Houd huisdieren onder controle

Als je niet thuis bent, kan je huisdieren het beste in een bench of een veilige kamer houden waar ze niet de elektrische snoeren als kauwspeeltjes kunnen aanmerken. Dit kan gevaarlijk zijn voor het huis natuurlijk, maar zeker voor het dier zelf. Ook hier dien je dus vooraf rekening mee te houden.

5. Controleer huishoudelijke apparaten en bedrading

Tot slot, controleer regelmatig punten in het huis die niet zo gemakkelijk in het zicht liggen. Het is gemakkelijk om plaatsen te vergeten die niet in het zicht liggen, zoals kruipruimtes en ventilatieschachten. Hier zijn enkele gebieden om in gedachten te houden: elektrische bedrading kan in de loop der tijd gerafeld zijn of beschadigd door ongedierte. Controleer kruipruimtes, zolders en kelders, en laat een erkende vakman de bedrading vervangen.
Zorg ervoor dat de airconditioner en verwarming regelmatig worden schoongemaakt en goed werken. Vermijd ook het gebruik van verlengsnoeren voor airconditioners. Wij hopen dat dit je verder helpt naar een brandveilig huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *