Uncategorized

4 leuke weetjes over matcha thee

4 leuke weetjes over matcha thee

In Amerika en Australië hebben ze het al langer ontdekt, de vele voordelen van matcha. In België en Nederland kwamen we iets trager op gang, maar matcha wint steeds aan populariteit. En dat is begrijpelijk, veel mensen maken zelfs de overstap van fervente koffiedrinker naar matcha thee fan. De kracht van matcha thee is iets dat veel mensen dan ook over de schreef trekt. Matcha is niet meer weg te denken en tegenwoordig zie je het ook meer en meer op de menukaarten staan. In allerlei vormen, denk maar aan matcha thee, matcha latte, matcha cake, matcha pannenkoeken… Maar zelfs in de sterrenrestaurants wordt gebruik gemaakt van matcha en de Japanse invloeden. Wij vertellen je alvast vier leuke weetjes over matcha die jij misschien nog niet wist.

Wist je dat matcha thee al eeuwen oud is?

De meeste mensen kennen matcha thee nog maar net, al zijn er meer en meer mensen die gehoor hebben voor het groene drankje. De bekendheid neemt dan ook snel toe, vooral wanneer je bezig bent met gezond eten en voeding is matcha waarschijnlijk niet vreemd voor jou. In Japan is matcha natuurlijk niets nieuws, integendeel in Japan wordt matcha al eeuwen gebruikt. Het is dan ook deel van hun cultuur en tradities. Eisai Myoan bracht matcha al naar Japan rond 1180, dat zorgt ervoor dat matcha al meer dan 800 jaar bestaat. De boeddhistische monnik ontdekte het groene poeder op zijn reis door China. Matcha was dan ook al snel een hit bij andere monniken in Japan. Het houdt je kalm, alert en gefocust en dat is net wat de monniken nodig hadden bij hun lange meditaties.

Er is veel verschil tussen matcha

Niet alle types matcha zijn hetzelfde, dit is een fout die veel beginners maken. Maar je proeft wel degelijk het verschil. De matcha die je in veel koffiezaakjes kan vinden is niets in vergelijking met de echte matcha. Wanneer matcha erg bitter, wrang en niet lekker smaakt kan je er van uitgaan dat dit een goedkopere variant van het matcha poeder is. Veel mensen die voor de eerste keer deze matcha drinken knappen dan ook direct af. Maar er zijn natuurlijk ook zeer kwalitatieve soorten matcha, die een iets zoetere en zachtere smaak hebben. Niet te vergelijken met de soort matcha die je in veel zaken kan terugvinden.

No waste community

Wanneer je gewone thee drinkt, zit de thee meestal in zakjes die je laat oplossen in water. Bij matcha is dit niet het geval, het poeder is reeds gemalen tot 5 micrometer. Dat kan je vergelijken met bijvoorbeeld de structuur van talkpoeder. Doordat je het water achteraf toevoegt aan je matcha poeder, heb je nooit afval.

Je maakt er heerlijke gerechten mee

Matcha drink je dus niet alleen als thee, je kan er nog veel meer mee dan dat. Het is een extra smaak en geeft een mooie kleur aan bepaalde gerechten. Je kan het verwerken in gebak, denk maar aan cake of pannenkoeken. Maar ook in Japanse gerechten voor een leuke afwerking. De opties met matcha thee zijn dus ein-de-loos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *