Fashion Tips Vrouwen

Spijt van je tatoeage? Zo kom je er van af!

Spijt van je tatoeage

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat één op de tien Nederlanders een tatoeage heeft. Bij jongeren tussen de 18 en 31 jaar is dit bijna een derde. Maar niet iedereen blijft tevreden over een tattoo die jaren geleden is gezet. Zo worden mensen met zichtbare tattoos gemiddeld vaker afgewezen tijdens sollicitatiegesprekken en blijkt de tattoo regelmatig te zijn gezet onder invloed van drank of drugs. Ook veranderen trends en dus is de tramp stamp (tattoo op de onderrug) of de permanente versiering van het bovenbeen opeens niet meer hip en modern. Er wordt geschat dat een derde uiteindelijk spijt heeft. Maar hoe kom je er weer van af?

Hoe werkt laseren?

Vroeger was het verwijderen van een tatoeage behoorlijk risicovol en pijnlijk. Vaak leidde het verwijderen van een tattoo tot littekenvorming. Bijvoorbeeld door een chirurgische ingreep, waarbij de tatoeage werd weggesneden.Gelukkig staat de techniek niet stil. Tegenwoordig is de meest gangbare en veilige methode de lasertherapie, op basis van zeer snelle flitsen die de inktdeeltjes in hele kleine stukjes schieten. De stralen van de laser breken de inktdeeltjes als het ware af, zonder de huid te beschadigen. Die deeltjes worden door het lichaam zelf afgevoerd als afvalstoffen. Zo kunnen gehele tatoeages worden verwijderd zonder littekens als souvenir. Over het algemeen is lastertherapie minder pijnlijk dat het laten zetten van een tattoo. Het wordt weleens vergeleken met een elastiekje die tegen je huid wordt geschoten.

Behandeltraject

Met een speciaal laserapparaat kan een tatoeage worden verwijderd. Vaak zijn hier meerdere behandelingen voor nodig, waarbij er ongeveer acht weken herstelperiode tussen zit. Deze periode is nodig om de huid te laten herstellen en om het lichaam de tijd te geven de inkt te laten afvoeren uit het lichaam. Hoeveel behandelingen er nodig zijn hangt af van de grootte van de tatoeage, de inkt die is gebruikt en de locatie op de huid waar de tattoo zich bevindt. Zo is het makkelijker om donkere kleuren weg te laseren dan lichte felle kleuren. Over het algemeen zijn er tussen de zes en twaalf behandelingen nodig, alvorens de tatoeage compleet is verdwenen. Na elke behandeling kan de huid (tijdelijk) rood kleuren en zwellen. Ook kunnen er blaren en korstjes ontstaan die vanzelf weer verdwijnen. Zorg er dan ook voor dat de plek van de behandeling niet in aanraking komt met zonlicht. Na elke behandeling vervaagt de tatoeage steeds meer. En hoe zit het met de kosten? Dat is moeilijk te zeggen, omdat de prijs wordt bepaald per oppervlakte van de tatoeage en het aantal behandelingen dat nodig is. Maar ga er maar vanuit dat je honderden euro’s kwijt bent.

Tatoeagepuntjes na borstkanker

Niet iedereen kiest vrijwillig voor een tatoeage. Om borstkankerpatiënten met precisie te bestralen worden vaak tatoeagepuntjes aangebracht. En die blijven helaas zitten en zijn ook nog eens zichtbaar in het decolleté van veel vrouwen. Veel vrouwen die borstkanker hebben gehad willen daar niet continu geconfronteerd mee worden en sluiten de nare periode het liefst volledig af.  Inmiddels werkt het Amphia Ziekenhuis samen met Laserpraktijk Breda om deze vrouwen gratis van hun tatoeagepuntjes af te helpen. Lasertherapeut Paul Heerkens doet dit één dag in de week geheel vrijwillig. Het tatoeage verwijderen van deze groep vrouwen beslaat gemiddeld acht behandelingen met acht weken herstelperiode tussendoor. Dus zelfs bij zulke kleine tatoeagepuntjes duurt het hele proces wel even. Maar welke reden je ook hebt, een tatoeage hoeft niet je hele leven te blijven zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *