Tips Vrouwen

Een lekkere dessertwijn bestellen

Een lekkere dessertwijn bestellen

Wijn komt in vele varianten voor en weten welke variant voor welk moment bedoeld is, verhoogd het genot alleen maar. Nemen we bijvoorbeeld de dessertwijn, dan is deze niet alleen bedoeld voor na een dessert. Er zijn namelijk nog meer mogelijkheden. Een bekende wijn uit Hongarije is Tokaj wijn, deze wijn komt uit het oudste gebied van Europa en wordt erg gewaardeerd door wijn kenners. De dessertwijn is ook beschikbaar in de Tokaji variant.

Wanneer welke dessertwijn kiezen

Zoals de naam al zegt, een dessertwijn nuttig je na het dessert. Echter, deze wijnsoort kan op nog meer momenten genuttigd worden. Aan het eind van een snikhete dag is bijvoorbeeld ook heel normaal. Komt het op het dessert neer, dan zal er vaak een witte dessertwijn worden geschonken. Maar een rode variant behoort ook tot de mogelijkheid. De keuze tussen wit of rood hoeft niet specifiek gemaakt te worden omdat beide wijnsoorten zoet zijn en dat past perfect bij een dessert. Een dessert bestaande uit bijvoorbeeld vanille ijs met fruit vormt een perfecte combinatie. Bij fruit kun je dan denken aan frambozen of aalbessen. Maar ook gebak of chocolademousse is geen verkeerde combinatie. Een dessertwijn bestellen is dus niet gebonden aan strikte regels.

Bereiding dessertwijn waarbij suiker de kern vormt

Voor de bereiding van dessertwijn wordt er vaak gebruikgemaakt van druiven die zeer zoet zijn. Om dat te bereiken worden er bepaalde technieken toegepast. Zo kun je denken aan indroging, bevriezing of edele rotting. Bij edele rotting vormt schimmel de kern van het productieproces. De schimmel zorgt voor gaatjes in de druif waardoor deze uitdroogt en dat zorgt er weer voor dat er een flinke hoeveelheid suiker overblijft. Bij het drogen gebeurt eigenlijk hetzelfde, het water verdwijnt en een hoge concentratie suiker blijft achter. Bij bevriezing blijven de druiven tot de winter hangen aan de wijnstokken en worden pas geplukt als ze bevroren raken door nachtvorst. Het bevroren water wordt tijdens het persen verwijdert waardoor ook weer het suiker overblijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *